Este Magyarország fölött is átvonul az Európában tomboló Franklin viharciklon

2022. február 21. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

Heves vihar és esőzés okoz áradásokat Nagy-Britanniában, ahol emiatt Manchesterben és Yorkshire-ben több családnak is el kellett hagynia otthonát. Számos áradás volt Észak-Írországban is – írja a BBC. A Franklin nevű viharciklon, amely egy héten belül a harmadik a Dudley és a Eunice után, fennakadásokat okoz a vonatközlekedésben is. Az erős széllökések miatt a vasúttársaság azt tanácsolja, hogy aki teheti, ne induljon útnak, a SkyNews pedig azt írja, hogy a vihar miatt több utat is lezártak, akadozik a közúti közlekedés is.

Franciaországban 171 km/órás széllökést mértek, Németországban hózivatarok tomboltak, Csehországot már elérte, estére pedig hazánk fölött is átvonul a Franklin viharciklon – írja az Időkép. A ciklon hidegfrontja mentén Európa északnyugati részén, különösen a Benelux államokban és Németországban többfelé heves záporok, zivatarok csaptak le és ismét nagy területen előfordultak 100-130 km/óra körüli széllökések, sőt Franciaországban, a La Manche csatorna partján található Cap-Gris-Nez fokon 171 km/órás szélvihar tombolt.

A Franklin csak pár nappal azután jött, hogy lecsapott a Eunice, ami három halálos áldozatot követelt az elmúlt napokban, és 1,4 millió háztartást hagyott áram nélkül, amelyek közül 56 ezerben még mindig nem sikerült visszakapcsolni a szolgáltatást. A brit meteorológiai szolgálat két figyelmeztetést adott ki eddig, egyet vasárnap este, egyet hétfőn, a sárga riasztás szerint a heves széllökésekkel és esővel érkező vihar Észak-Írországot, Walest, Anglia nagy részét, valamint Skócia délnyugati részét érinti, de várhatóan nem éri majd el Londont.

Ennek ellenére kora délután a SkyNews hírcsatorna azt írta, hogy a londoni vasúti és légi közlekedésben is fennakadásokat okoz a vihar. Anglia északi részén összesen 150 árvízvédelmi figyelmeztetés van érvényben, leginkább Manchester és Yorkshire érintett. A manchesteri városi tanács vezetője a Twitteren azt írta, hogy a városnál hajnali 4 órakor tetőzött a vihar és az árvíz. A felesleges vizet árvízkapuk megnyitásával terelték a Didsbury-medencébe, hogy megvédjék az ott élők otthonait.

A Twitteren egyébként sokan háborognak amiatt, hogy a Franklin „csak sárga riasztást” ér, többen is arról posztolnak, hogy még az elmúlt napok viharainál is nagyobb erejű szelet és esőt érzékelnek.

A Eunice-nál 196 kilométer/órás szelet mértek, meg is tépte az O2 Arena tetőszerkezetét. Az európai ítéletidő tizenkét halálos áldozatot követelt Európában, és háztartások tízezrei maradtak áram nélkül szerte a kontinensen pénteken és szombaton.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!