Több halálos áldozata van a Eunice viharnak, Angliában rekordnagy, 196 km/h-s széllökést mértek

2022. február 18. – 12:47

frissítve

Több halálos áldozata van a Eunice viharnak, Angliában rekordnagy, 196 km/h-s széllökést mértek
A megtépázott londoni O2 Aréna – Fotó: Stefan Rousseau/ PA Images via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Évtizedek óta nem tapasztalt erejű szélvihar érte el pénteken Nagy-Britannia déli részét. A brit meteorológiai intézet a rendkívül ritkán alkalmazott, legmagasabb szintű vörös riasztást adta ki Londonra, valamint több dél-angliai és walesi megyére – írja az MTI.

A hatóságok emberek millióit szólították fel, hogy maradjanak otthon, mivel az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb vihara csap le Nagy-Britanniára. Vörös riasztást akkor szoktak kiadni, amikor a repülő törmelékek emberéleteket is veszélyeztethetnek – írja a BBC.

Frissítés 14:24 - A viharos erejű szél részben megbontotta a londoni O2 Aréna tetőszerkezetét. A Guardian egyik olvasója az aréna melletti szállodából levideózta, ahogy a szél csíkokra tépte az arénát borító paneleket. A BBC beszámolója szerint a Waterloo pályaudvaron felfüggesztették a vonatok indítását és fogadását, mivel fák dőltek a sínekre, de leállt a Euston pályaudvar is.

Az Atlanti-óceán felől érkező, Eunice nevű viharzóna délnyugatról halad északkelet felé. Pénteken a dél-angliai partoknál fekvő Wight-szigeten 196 kilométer/óra sebességű széllökést mértek. Ez a valaha mért legnagyobb széllökés Angliában – jelentette be a brit meteorológiai intézet. Írországban egy ember életét vesztette, miután rádőlt egy fa, Angliában pedig péntek délutánig hét sérült embert kellett kórházba szállítani.

Rövid időn belül belül ez a második komoly vihar Nagy-Britanniában, egy nappal korábban a Dudley vihar Észak-Írországban, Skóciában és Észak-Anglia egyes részein pusztított, és több ezer otthon maradt áram nélkül.

London öt nemzetközi repülőterén – Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, City – rengeteg járatot töröltek vagy máshová irányítottak át őket. A szinte London belvárosában lévő City repülőtéren délutánig teljesen leállították a forgalmat. A Guardian információ szerint péntek délutánig közel 400 Londont érintő járatot töröltek. Akadozik a világ legforgalmasabb tengeri kompkikötője, a délkelet-angliai Dover működése is, miután több komptársaság felfüggesztette az átkeléseket Anglia és a kontinens között.

A dél-angliai Newhaven világítótornya 2022. február 18-án – Fotó: GLYN KIRK / AF
A dél-angliai Newhaven világítótornya 2022. február 18-án – Fotó: GLYN KIRK / AF

Walesben az összes iskolát bezárták és teljesen leállították a vasúti közlekedést, a vihar csúcsán 40 ezer háztartásban nem volt áram. A biztosítótársaságok több millió autótulajdonosnak küldtek sms-üzenetet, arra kérve őket, hogy járművükkel ne parkoljanak fák közelében. A területileg illetékes rendőrségek azt kérték pénteki felhívásukban, hogy aki teheti, ne mozduljon ki otthonról, és csak a legszükségesebb esetekben induljanak hosszabb utazásra a vörös riasztás által érintett térségekben.

Boris Johnson miniszterelnök péntekre összehívta a brit kormány különleges fejlemények idején ülésező, az adott helyzetnek megfelelően változó összetételű tanácskozó testületét (COBRA). A meteorológiai intézet becslése szerint legalább három évtizede nem érte el ilyen erejű atlanti vihar Nagy-Britanniát.

Frissítés 17:45 - Péntek délutánra a vihar Hollandiát és Belgiumot is elérte. A BBC értesülései szerint Amszterdamban egy gyalogosra és egy biciklistára, míg a közeli Diemenben egy autósra dőlt fa. Mindhárman életüket vesztették. A vihar megbontotta a holland másodosztályban szereplő hágai ADO Den Haag, és a belga elsőosztályban szereplő KAA Gent stadionjának a tetejét is.

Frissítés 19:15 - Péntek este a londoni rendőrség közölte, hogy meghalt egy 30-as éveiben járó nő, miután az észak-londoni Haringey városrészben fa dőlt az autóra, amiben utazott. Ő a Eunice vihar első halálos áldozata Angliában. A rendőröket nem sokkal helyi idő szerint délután négykor riasztották a helyszínre, de a nő életét már nem sikerült megmenteni. A jármű sofőrjét, egy 30-as éveiben járó férfit, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. Sadiq Khan, London polgármestere részvétét fejezte ki az áldozat családtagjainak.

Nem sokkal később a Mersey-parti rendőrség azt közölte a Twitteren, hogy életét vesztette egy 50-es éveiben járó férfi Liverpool közelében, miután az autónak, amiben utazott, átszakította a szélvédőjét egy, a vihar által felkapott törmelék. Az autó sofőrje nem sérült meg a BBC szerint.

A hampshire-i rendőrség szintén egy autó utasának haláláról számolt be. A járműre a dél-angliai Altonban dőlt fa. A 20-as éveiben járó sofőrt súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!