Eddig tizenkét halálos áldozata van az európai ítéletidőnek

2022. február 19. – 22:12

frissítve

Eddig tizenkét halálos áldozata van az európai ítéletidőnek
Autóra zuhant fa Amszterdamban, 2022. február 19-én – Fotó: Remko de Waal / ANP / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenkét halálos áldozata van az ítéletidőnek Európában, és háztartások tízezrei maradtak áram nélkül szerte a kontinensen pénteken és szombaton – írja az MTI.

Több halálos áldozatot jelentettek Németországból, Hollandiából, Nagy-Britanniából és Írországból a Zeynep, a Dudley és a Eunice nevű ciklonok miatt. (Az Eunice és a Zeynep valójában ugyanaz a vihar, csak máshogy nevezték el a különböző országok meteorológiai szolgálatai, az Eunice a brit, a Zeynep a német neve.)

Nagy-Britanniában több ezer háztartás maradt áram nélkül az erős szelekkel és heves esőzéssel érkező Eunice miatt, amely több millió font kárt okozott. Az ítéletidőben hárman meghaltak. Az erős szél a következő napokban is megmarad, és zavarokat okozhat a közlekedésben, az áramellátásban, illetve a helyreállítási munkákban. A szél megtépte többek között az O2 Arena tetőszerkezetét, az országban rekordnak számító, 196 kilométer/órás szelet mértek.

Hollandiában négyen, Németországban pedig hárman haltak meg a vihar miatt. A német biztosítók több mint 900 millió euróra becsülték a Zeynep ciklon okozta károkat. A tűzoltókat több ezerszer riasztották. Országszerte fennakadások adódtak a vasúti közlekedésben, és egyes vonalakon hétfőig késésekre lehet számítani. A német meteorológiai szolgálat figyelmeztetett, hogy a partvidékeken keddig erős széllökések várhatók, amelyek fákat csavarhatnak ki.

Lengyelországban három ember halt meg a viharban, és egy megsérült. A lengyel tűzoltóságot mintegy 13 ezer esetben riasztották. A Zeynep még a Szczecini Nemzeti Múzeumot is megtépázta. Háztartások tízezrei maradtak áram nélkül, különösen Nyugat-Pomeránia régióban. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök felszólította a lakosokat, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon, a lengyel vasúttársaság pedig az utazások elhalasztását javasolta.

Csehországban mintegy 26 000 háztartás maradt áram nélkül. Prága városvezetése arra kérte az embereket, hogy kerüljék a parkokat és az erdőket.

Magyarországon vasárnap a délnyugati, nyugati szelet elsősorban az Északi-középhegység magasabb csúcsain, valamint a Dunakanyarban időnként viharos (60-70 km/h) lökések kísérhetik, írja a Met.hu.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!