Johnson szerint 1945 óta a legnagyobb európai háborút készíthetik elő az oroszok

2022. február 20. – 07:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már csak a két ország puszta méretéből adódóan az Oroszország Ukrajna ellen tervezett hadművelete a legnagyobb európai háború lehet 1945 óta – mondta Boris Johnson brit miniszterelnök a BBC-nek.

A kormányfő kijelentette a közszolgálati csatornának, hogy az orosz offenzíva bizonyos értelemben már el is kezdődött. Beszélt arról is, hogy az amerikaiak becslése szerint 169-190 ezer orosz katona állomásozik az Ukrán határ mentén (Oroszországban, illetve Fehéroroszországban), de beleszámolják ebbe a kelet-ukrajnai szakadárokat is.

A müncheni biztonságpolitikai találkozón – amelyen ezúttal nem képviseltette magát Oroszország – Joe Biden arról tájékoztatta a nyugati vezetőket, hogy az amerikai hírszerzési jelentések szerint az oroszok nemcsak keletről, hanem akár Fehéroroszország felől is megindíthatják a támadást. Az akció része lehet Kijev bekerítése is – mondta Johnson.

A brit miniszterelnök szerint háború esetén Nagy-Britannia még a korábban javasoltnál is messzebbre ható szankciókat vezetne be Oroszországgal szemben; az Egyesült Államokkal közösen leállítanák az orosz vállalatok fontban történő kereskedelmét, ami szerinte szerinte nagyon kemény hatással lenne.

Szombaton az USA alelnöke, Kamala Harris is arról beszélt Münchenben, hogy az orosz támadás gyors, kemény és egységes gazdasági szankciókat vonna maga után, amelyek Oroszország pénzügyi rendszerét és kulcsfontosságú iparágait sújtják – figyelmeztetett. A donyecki szakadárok eközben mozgósítást rendeltek el.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!