Őrizetbe vettek egy hivatalban lévő minisztert Horvátországban

2022. február 19. – 16:20

Őrizetbe vettek egy hivatalban lévő minisztert Horvátországban
Darko Horvat 2020-ban, Brüsszelben – Fotó: Thierry Monasse / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A korrupció és szervezett bűnözés ellen dolgozó horvát ügyészség szombat reggel házkutatást tartott Darko Horvat építésügyi, területtervezési és állami vagyonkezelési miniszter házában, majd később őrizetbe vették befolyással való visszaélés gyanújával – közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).

A horvát sajtó szerint Horvatot azzal gyanúsítja az ügyészség, hogy 2018-ban, amikor az előző kormányban gazdasági miniszteri posztot töltött be, arra utasította helyettesét, Ana Mandacot, hogy bizonyos személyeket részesítsen előnyben, amikor odaítélik a vissza nem térítendő támogatásokat.

Egy olyan programban, amit kis- és középvállalkozók számára hirdettek meg, nemzeti kisebbségek által lakott területeken, olyanok támogatást, akik valamilyen kapcsolatot ápoltak a tárcavezetővel, vagy akikre Tomislav Tolusic volt mezőgazdasági miniszter és Boris Milosevic, a szerb kisebbséghez tartozó miniszterelnök-helyettes javaslatot tett.

Az ügyészég ellenük is nyomozást indított, valamint a miniszter helyettesével és két államtitkárral szemben is vizsgálódnak – közölte a Jutarnji List nevű napilap.

Andrej Plenkovic kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatón kért magyarázatot az ügyészségtől.

„Ez az a pillanat, amikor a főügyésznek (...) kamerák elé kellene állnia és megmagyaráznia, miért volt olyan sürgős, hogy letartóztassanak egy hivatalban lévő minisztert?”

– kérdezte Plenkovic, hozzátéve: reméli, volt okuk a lépésre, és bizonyosan a törvényeknek megfelelően léptek fel. A kormányfő hozzátette, hogy ha Horvat börtönben marad, nem tölthet be miniszteri tisztséget.

Plenkovic szerint mindenesetre az „időzítés nem volt véletlen”, az az ellenzéki pártok nemrég bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Horvat ellen, a földrengés utáni helyreállítási és újjáépítési munkálatok szerintük túl lassú menete miatt.

2021 januárjában Darko maga jelentette be, hogy a horvát kormány teljes egészében vállalja a december végi földrengésben Sziszek-Monoszló (Sisacko-Moslovacka) és Károlyváros (Karlovacka) megyében megsérült épületek felújítását a katasztrófa után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!