A horvát kormány vállalja a földrengésben megsérült épületek felújítását

2021. január 14. – 17:08

Másolás

Vágólapra másolva

A horvát kormány teljes egészében vállalja a december végi földrengésben Sziszek-Monoszló (Sisacko-Moslovacka) és Károlyváros (Karlovacka) megyében megsérült épületek felújítását – jelentette be a csütörtökön Darko Horvat építésügyi, területtervezési és állami vagyonkezelési miniszter, írja az MTI.

A két megyét január 4-én katasztrófa sújtotta területté nyilvánították, a kormány figyelembe vette, hogy gazdaságilag visszamaradott területekről, hátrányos helyzetű településekről van szó, ezért a lakosságnak nem kell részt vennie a felújítás finanszírozásában – mondta Horvat, aki hozzátéve,

minden magánházat felújít az állam, amelyben életvitelszerűen élnek a tulajdonosok vagy hozzátartozóik.

A műemlék és kulturális örökségvédelem körébe tartozó épületek felújítását a kulturális minisztérium és a helyi önkormányzatok közösen kidolgozott programja szerint végzik majd el – mondta a miniszter. Andrej Plenkovic kormányfő a kormány ülésén azt mondta: egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre a károk nagyságáról, és eddig 41 500 épületre érkezett kárbejelentés.

Petrinja a földrengés után 2020. december 30-án – Fotó: Bődey János / Telex
Petrinja a földrengés után 2020. december 30-án – Fotó: Bődey János / Telex

A horvát parlament szeptember közepén fogadta el a márciusi zágrábi földrengés helyreállításáról szóló törvényt, amely Zágráb városára, valamint Zágráb és Krapina-Zagorje megyére vonatkozott. Eszerint az állam 60 százalékban, az önkormányzatok 20 százalékban támogatják a magánépületek helyreállítást, a maradék 20 százalékot a tulajdonosoknak kell állniuk. Azon károsultaktól, akik minimálbérből élnek, és nem rendelkeznek jelentősebb vagyonnal, az állam és az önkormányzat átvállalja az önrészt.

Ennek a törvénynek a módosítására küldött most javaslatot a kormány a parlamentnek, és terjesztette ki Sziszek-Monoszló és Károlyváros megyére.

December 28-án és 29-én két erősebb – 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű – földrengés rázta meg Közép-Horvátországot. A Petrinja és Sziszek közelében történt földrengésnek hét halálos áldozata és 28 sérültje van, és folyamatosak az utórengések. Az első földrengés óta 849 utómozgást jegyeztek fel szakemberek, közülük tizenegy 4-es, három 5-ös erősségű volt. Petrinjában készült helyszíni riportunkat itt olvashatja.

Zágrábot és környékét tavaly március 22-én rázta meg nagyobb földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott, egy ember meghalt és többen megsérültek. Az utórengések itt is hónapokig tartottak.