A kanadai rendőrség elkezdte felszámolni az Ottawát megbénító kamionos blokádot, száz tüntetőt le is tartóztattak

2022. február 19. – 07:16

A kanadai rendőrség elkezdte felszámolni az Ottawát megbénító kamionos blokádot, száz tüntetőt le is tartóztattak
Elvontatják a tüntetők járműveit – Fotó: Andrej Ivanov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az ottawai rendőrség elkezdte felszámolni a várost megbénító, Freedom Convoy néven elhíresült kamionos tüntetést: péntek estig legalább 100 tüntetők tartóztattak le a hatóságok és 21 járművet vontattak el, nagyrészt azokat, amelyek elállták Ottawa forgalmasabb utcáit, írja a Guardian. A rendőrség drónokat, páncélozott járműveket és lovas rendőröket is bevetett az akció során. A letartóztatott tüntetőket rongálással gyanúsítják.

A tüntetők kiszorítása közben egy rendőr könnyebben megsérült, a tüntetők oldaláról nem számoltak be ilyesmiről. Steve Bell, az ideiglenesen kinevezett ottawai rendőrkapitány azt mondta, hogy folytatják a tüntetők kiszorítását, reggeltől estig dolgoznak, hogy végleg felszámolják a blokádot. A több hete tartó tüntetések miatt korábban egész Ontario tartományban rendkívüli állapotot hirdettek.

A rendőrség már csütörtökön nyilvánvalóvá tette, hogy a közel 300 járműből – teherautókból, kamionokból és furgonokból – álló blokád felszámolására készül, mindenkit felszólítottak, hogy hagyja el a helyszínt. Még aznap őrizetben vették a kamionos tüntetés két főszervezőjét, Tamara Lichet és Chris Barbert. Pénteken a tüntetések másik két ismert arcát is őrizetbe vették. Pat Kinget aközben tartóztatták le, hogy a Facebookon élőben közvetítette az eseményeket. BJ Dichter azt üzente a tüntetőknek, hogy ideje hazamenniük, és arra kérte a hatóságokat, hogy engedjék meg nekik, hogy maguk vigyék el járműveiket.

A kanadai tüntetők elsősorban a járványügyi intézkedések és a Covid-oltások ellen tiltakoztak, de a célok között a kanadai kormány felosztása és Justin Trudeau elnök elzavarása is megjelent. A megmozdulások elején még olyan hírek terjedtek, hogy több mint 50 ezer kamionnal vonulnak Ottawa felé, ami persze nem volt igaz, maximum pár száz jármű vehetett részt a blokádban. A kanadai kamionosok tüntetéséről és annak céljáról korábban ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!