Az amerikaiak szerint Moszkva becsapja a világot, nem vonták vissza az orosz csapatokat az ukrán határról

2022. február 17. – 07:17

frissítve

Az amerikaiak szerint Moszkva becsapja a világot, nem vonták vissza az orosz csapatokat az ukrán határról
Orosz hadihajó a szevasztopoli kikötőnél – Fotó: Alexey Pavlishak / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok egyik magas rangú tisztségviselője szerint nem igaz az az orosz állítás, hogy visszavonták volna csapataikat az ukrán határról. Épp ellenkezőleg: hétezer fővel erősítették meg jelenlétüket a térségben, írja a BBC. A forrás azt is elmondta, hogy „Oroszország bármikor ürügyet gyárthat Ukrajna megszállására”.

Moszkva szerdán bejelentette, hogy a hadgyakorlatok befejezésével az orosz erők megkezdték a visszavonulást állandó támaszpontjaikra. A feladatuk végeztével bázisaikra visszainduló egységekről a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség videót is közölt.

A magas rangú amerikai forrás most ezeket az állításokat vonta kétségbe. Azt mondta, hogy az orosz bejelentés világszerte reflektorfénybe került, de „mi biztosak vagyunk benne, hogy ezek hamisak voltak”.

Páncélosok indultak vissza

Közben az orosz védelmi minisztérium újabb csapatmozgásról tájékoztatott. „Egy, az orosz nyugati katonai körzet páncélosait és egyéb páncélozott járműveit, valamint személyi állományát szállító vasúti szerelvény indult el a tankhadsereg állandó állomáshelyére” – írták.

A szűkszavú közlemény azon kívül, hogy a haditechnika mintegy ezer kilométert fog utazni, más részletet nem közöl. Azt sem, hogy honnan hová tart a szerelvény.

A haditechnika szállításáról sötét napszakban, behavazott terepen készített videofelvételeket is közzétett. A tárca korábban arról tájékoztatott, hogy a nyugati és a déli katonai körzet alegységei a gyakorlatozást befejezve megkezdték a visszatérést állandó bázisukra, egyebek között a Krímből is.

Mire jutottak az észtek?

Az amerikaihoz hasonló következtetésre jutott az észt külföldi hírszerzés is. „Oroszország továbbra is vonultat fel csapatokat az ukrán határhoz, és a jelek szerint korlátozott támadásra készül az ország ellen” – közölték szerdán az MTI szerint.

A tervezett behatolás „rakétákkal történő légitámadást és egy kulcsfontosságú ukrajnai terület elfoglalását foglalja magában” – mondta Mikk Marran, a hírszerzés igazgatója.

„Jelenleg úgy értékeljük, hogy elkerülik a népesebb városokat, mert ezeknek a területeknek az elfoglalásához túl sok katonára van szükség” – mondta Marran a szolgálat éves jelentéséről tartott sajtótájékoztatón.

A hírszerző szolgálat vezetője szerint egy másik lehetőség lehet a harcok fokozódása a két oroszbarát szakadár ukrajnai területen. Egy ilyen eszkaláció „nagyon valószínű”, ezzel Oroszország hihetően tagadhat, és elkerülheti a szankciókat.

„Ha Oroszország sikerrel jár Ukrajnában, ez felbátoríthatja Moszkvát, hogy a következő években növelje a balti államokra gyakorolt nyomást” – mondta Marran.

Lesz-e háború, és ha igen, mikor?

Miközben repkednek a konkrét dátumok, valójában minden fél tárgyalásos megoldásról beszél. A nyugati vezetők egymásnak adják a kilincset Kijevben és Moszkvában, ugyanakkor az Ukrajna körüli orosz katonai erők sem csökkennek, így a helyzet megjósolhatatlan. Azonban Kijevben már a nyugati partnerekre is neheztelnek, utalva arra, hogy olyan jelzéseket kapnak, amelyek a NATO-tagság igényéről való lemondás felé terelnék őket. Az ukrán vezetés szerint azonban ez nem feltétlenül a béke felé mozdítaná el a térséget, hanem azt jelentené, hogy Moszkva elkezdhetné Ukrajna visszafordítását az orosz érdekszférába. Cikkünk a témában>>>

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!