A NATO megerősíti katonai jelenlétét Európában az orosz fenyegetettség miatt

2022. február 16. – 18:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A NATO megerősíti katonai jelenlétét Oroszország környékén, derült ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatóján. Az MTI azt írja, hogy a Brüsszelben kétnapos tanácskozáson részt vevő védelmi tárcavezetők aggodalmasnak tartják az orosz katonaság csapatösszevonását az ukrán határ közelében és Belaruszban.

Stoltenberg azt is elmondta, hogy annak ellenére, hogy bár Oroszország már nagyban bejelentette, hogy egyes katonái visszaindultak az ukrán határtól, a műholdfelvételek egyáltalán nem ezt bizonyítják, sőt, Oroszország még növelte is csapatai számát. A főtitkár azt is sajnálja, hogy

a katonai erő alkalmazásával Oroszország „új normát” vezetett be, vitatva az európai szuverenitás és biztonság alapvető elveit.

A jövőben a NATO-nak az orosz fenyegetettség miatt mérlegelnie kell, hogy hosszú távon hogyan osszák el a haderőt Európában. Emiatt a NATO – valamennyi tagország védelmének biztosítására – szárazföldi egységeket küld a közép és délkeleti régiókba.

Ezenkívül kiderült, hogy a katonai szövetség már tett javaslatokat az euroatlanti térség biztonságának fokozására és a konfliktus megelőzésére, de eddig semmiféle reakciót nem kapott Moszkvától, ahogy arra a meghívásra sem, hogy hamarosan üljön össze a NATO–Oroszország Tanács.

Stoltenberg arról is beszélt, hogy a NATO egy védelmi szövetség. „Nem vagyunk fenyegetés, készek vagyunk a párbeszédre” – mondta.

Az MTI-nél jóval pontosabb BBC tudósítása szerint Stoltenberg az egyik legnagyobb krízisnek nevezte a helyzetet a hidegháború vége óta. Innen az is kiderül, hogy a NATO Romániába és a fekete-tengeri régióba küldene nagyobb számban katonai egységeket. A NATO-parancsnokokat arra utasították, hogy dolgozzák ki, hogyan lehetne új harccsoportokat telepíteni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!