Négynapos munkahetet választhatnak a munkavállalók ezentúl Belgiumban

2022. február 15. – 18:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az új munkaerő-piaci reformok lehetőséget biztosítanák a belga munkavállalóknak azzal, hogy négynapos munkahetet választhatnak a jövőben – írja az Euronews. Az ország többpárti koalíciós kormánya által elfogadott reformcsomag arra is jogot ad a jövőben a dolgozóknak, hogy munkaidejük lejárta után kikapcsolják munkahelyi eszközeiket, és figyelmen kívül hagyhassák a munkával kapcsolatos üzeneteket, mindezt retorziók nélkül.

Az új, választható rendszerben a belga munkavállalók négy napba sűríthetnék bele a jelenlegi ötnapos munkahetet. Gyakorlatban ez heti 38 órás munkahetet jelent, a hosszabb munkanapokat kompenzálja a plusz szabadnap.

A négynapos munkahét nem kötelező, és nem is vonatkozik automatikusan mindenkire. A munkavállaló kérésére kell ugyanis csupán alkalmazni, a munkaadónak pedig alapos indokkal kell ellátnia egy esetleges elutasítást. Amennyiben a négynapos munkahetet választja valaki, akkor döntése első körben hat hónapig lesz érvényes, utána értékelve az elmúlt hónapokat visszatérhet az ötnapos munkahétre, ha a felek azt látják jobbnak.

„Ez azoknak kedvez majd leginkább, akik több időt szeretnének a gyermekeikkel tölteni”

-mondta a belga gazdasági miniszter.

Az új szabályok értelmében a szerződéses munkavállalók is erősebb jogi védelmet kapnak a jövőben. Ilyen munkavállalónak számítanak a jövőben például az ételfutárok is, akiknek jogait most pontosítják. Egyértelműbbé válik ki számít főállású munkavállalónak, és ezentúl biztosítást is nyújtanak egy esetleges munkahelyi baleset esetére.

„Két nehéz év van mögöttünk. Ezen megállapodással egy innovatívabb, fenntarthatóbb és digitálisabb munkavállalási lehetőségnek biztosítjuk a feltételeit. A cél az, hogy az embereket és a vállalkozásokat is erősebbé tegyük”

– mondta Alexander De Croo belga kormányfő a reformokat bemutató tájékoztatón. Januárban a belga kormánynál dolgozó köztisztviselőket már feljogosították arra, hogy munkaidőn kívül munkahelyi eszközeiket, üzeneteiket figyelmen kívül hagyják, most ezt a jogot terjesztik ki minden belga munkavállalóra, beleértve a magánszektort is.

A világon egyre több helyen merül fel a négynapos munkahét kérdésköre. Bár Belgium az elsők közt szerepel azon államok között, ahol valós lépéseket tettek ennek érdekében, tavaly Portugália is hozzányúlt munkajogi szabályokhoz: elfogadtak egy törvénymódosítást, melynek értelmében a munkáltató nem keresheti telefonon az alkalmazottakat munkaidő után. A januárban újraválasztott portugál miniszterelnök pedig párbeszédet kezdeményezett a négynapos munkahét bevezetéséről is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!