Nem hívhatja a főnök a beosztottját munkaidő után Portugáliában

2021. november 10. – 18:22

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadtak egy új törvénymódosítást Portugáliában, amelynek értelmében a munkáltató nem keresheti telefonon az alkalmazottat munkaidő után, írja a Euronews. A kormány célja, hogy helyreállítsák az egyensúlyt a munka és a magánélet között, akik viszont ennek ellenére megsértik a törvényt, azokra bírság vár.

Ezen kívül a továbbiakban a munkáltatónak be kell szállnia az alkalmazottak többletköltségébe, amit a home office okozott. Ilyen például a drágább internetelőfizetés vagy akár a villanyszámla is. Továbbá a 8 évnél fiatalabb gyereket nevelő szülők bármikor dönthetnek úgy, hogy otthonról dolgoznak, és ehhez előzetes bejelentés sem kell. A munkáltatóknak pedig kötelező lesz legalább kéthavonta személyes találkozót szervezni a dolgozókkal. Az újonnan elfogadott törvénymódosítás kizárólag azokra a cégekre vonatkozik, ahol 10-nél többen dolgoznak.

Ha valamelyik cég ezeket megszegi, akkor méretétől függően 2000 vagy 61 ezer eurós büntetésre is számíthat. A munkaügyért és szociális biztonságért felelős miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy többek között azért is támogatják Portugáliában a távmunkát, mert az az országba vonzhatja a digitális nomádokat, vagyis akik a világ bármely pontján élve tudnak távmunkában dolgozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!