Abszolút többséget szereztek a kormányzó szocialisták Portugáliában

2022. január 31. – 10:54

Abszolút többséget szereztek a kormányzó szocialisták Portugáliában
Antonio Costa – Fotó: Andre Alves / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Megszerezte a szavazatok abszolút többségét António Costa miniszterelnök Szocialista Pártja (PS) az előrehozott parlamenti választásokon Portugáliában a választási bizottság hétfőn közzétett adatai szerint, írja az MTI.

A szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága mellett a PS a voksok 41,6 százalékát tudhatja magáénak, és ezzel legalább 117 helyet szerzett a 230 tagú parlamentben, ahol eddig csak 108 mandátumuk volt. Ilyen mértékű győzelemre eddig csak egyszer volt példa a párt történetében.

  • A legnagyobb jobboldali ellenzéki erő, a konzervatív Szociáldemokrata Párt (PSD) kevesebb mint 28 százalékot kapott.
  • A radikális jobboldali Chega (Elég!), a voksok 7.15 százalékát szerezte meg és a korábbi egyetlen helyett 12 képviselőt küldve a parlamentbe a harmadik legerősebb politikai erő lett.

A választás idejére feloldották a koronavírus-járvány miatt karanténra kötelezett több mint egymillió 18 éven felüli szavazópolgár karanténját.

Hétfő reggeli beszédében Costa a párbeszéd fontosságát hangoztatta, és leszögezte:

minden portugál miniszterelnöke kíván lenni.

A választási kampányban eddigi politikájának folytatását ígérte: továbbra is a gazdaság fejlesztését kívánja támogatni, csökkentené a társadalmi egyenlőtlenségeket, és stabilizálná az államháztartást.

Korábban a szocialisták azt ígérték, párbeszédet kezdeményeznek egyebek között a négynapos munkahét bevezetéséről, illetve az egyhavi minimálbér összegének növeléséről is. Az abszolút többsége megkönnyítheti a kormánypárt számára annak eldöntését, hogy milyen szempontok szerint ossza el az Európai Unió által Portugáliának ítélt, mintegy 16 milliárd eurónyi segélyt.

Portugáliában azért járultak urnákhoz a választók, mert a parlament októberben elutasította a kisebbségi kormány idei költségvetésének elfogadását. A konzervatív ellenzék mellett a Costát évek óta támogató kis baloldali pártok is egyhangúlag a költségvetés ellen szavaztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!