Családostól vettek őrizetbe huszonkilenc nőt a tálibok Kabulban

2022. február 13. – 08:30

Másolás

Vágólapra másolva

A tálibok őrizetbe vettek huszonkilenc nőt és családtagjaikat Kabulban – közölte szombaton egy magas rangú amerikai diplomata, így tovább nőtt az Afganisztánban letartóztatott és határozatlan ideig fogvatartott emberek száma. A pénteken elfogottak egyike ellen sem emeltek vádat, és nem tudtak kapcsolatba lépni ügyvéddel vagy beszélni rokonaikkal, írja a Guardian.

Rina Amiri, az afgán nőkért, lányokért és emberi jogokért felelős amerikai különmegbízott szerint pénteken a tálibok elfogtak negyven embert, köztük a huszonkilenc nőt. „Ezeknek a törvénytelen fogva tartásoknak véget kell vetni” – írta.

Pénteken a tálibok szabadon engedtek egy csoport újságírót, köztük két külföldit, miután a fogva tartásukról szóló hírek nemzetközi felháborodást váltottak ki. Szintén szabadon engedtek egy aktivistát, aki egy nőjogi tüntetés után tűnt el, a növekvő diplomáciai nyomásnak köszönhetően.

„Egyre jobban aggódom az Afganisztánban eltűnt női aktivisták jóléte miatt. Többen eltűntek, némelyikükről hetek óta nem hallottunk”.

„Nyomatékosan felszólítom a tálibokat, hogy gondoskodjanak róla, minden fogvatartott biztonságban hazatérhessen”.

– szólalt meg az ügyben António Guterres, az ENSZ főtitkára még csütörtökön.

A tálibok hatalomra kerülése óta több nőt is megtámadtak és megöltek, akik az előző kormány idején a biztonsági erőknél dolgoztak, több mint négy hónapja tűnt el például a büntetés-végrehajtás egyik volt vezető tisztviselője is, Alia Azizi. A tálib rendőrség és a belügyminisztérium tagadta, hogy bármi közük lenne a letartóztatásokhoz. Az országban bizonyíték és eljárás nélkül 12 év alattiakat és nőket is fogva tartanak.

Afganisztán nemcsak a világ egyik legveszélyesebb országa, de a nyugati csapatok kivonulása után a világ egyik rejtélyes helye is lett. Mi a nyugati csapatok, diplomaták és újságírók távozása után jutottunk be, hogy megtudjuk, terrort vagy békét hoztak az országnak a szélsőséges iszlamista tálibok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!