Oroszország szerint elfogadhatatlan az EU és a NATO közös válasza Szergej Lavrov levelére

2022. február 11. – 18:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió egyetlen, mind a 27 tagállam külügyminisztere, valamint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár által aláírt levélben válaszolt Oroszország európai biztonsággal kapcsolatos javaslataira. Az Európai Bizottság azt közölte, hogy Josep Borrell, az unió külügyi vezetője úgy döntött, az egység kifejezése érdekében az összes állam nevében válaszol Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábbi, a tagállamoknak címzett levelére – írja a Reuters.

Uniós diplomaták a Reutersnek azt nyilatkozták, hogy a Lavrov által küldött leveleket az Európai Unió megosztásának eszközeként értékelték. „Az Európai Unió tagállamai egyetértettek abban, hogy a főképviselő a 27-ek nevében válaszoljon Lavrov miniszter üzenetére” – mondta a Bizottság szóvivője.

Oroszország pénteken elfogadhatatlannak nevezte az Európai Unió és a NATO kollektív válaszát. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt írta, Jens Stoltenberg és Josep Borrell olyan levelet küldött Moszkvába, amely nem tartalmaz érdemi választ a Lavrov által felvetett, a biztonság oszthatatlanságáról szóló javaslatokra. Az orosz külügy azt is kifogásolja, hogy Borrell nem is volt Moszkva felkérésének címzettjei között – írja az MTI.

Josep Borrell és Szergej Lavrov 2021. február 5-én, Moszkvában – Fotó: RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / SPUTNIK VIA AFP
Josep Borrell és Szergej Lavrov 2021. február 5-én, Moszkvában – Fotó: RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / SPUTNIK VIA AFP

Szergej Lavrov január 28-án küldte el a biztonság oszthatatlanságára vonatkozó üzenetét 35 európai ország, valamint az Egyesült Államok és Kanada külügyminiszterének. A szóvivő kiemelte, hogy az orosz fél minden címzettől részletes választ vár a feltett kérdéseikre.

„A válasz alóli kitérés azt jelenti, hogy a nyugati országok nem akarják elismerni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), valamint a NATO és Oroszország vonatkozásában vállalt kötelezettségeiket, és a mi rovásunkra próbálnak meg gondoskodni a saját biztonságukról.

A NATO és az EU ragaszkodik domináns szerepéhez az euroatlanti térség biztonságának biztosításában. Ez a megközelítés számunkra kategorikusan elfogadhatatlan”

– írta Zaharova.

Borrell csütörtökön a Twitteren közölte, hogy válaszlevelet küldött az orosz miniszternek, amelyben párbeszédre szólította fel Moszkvát, valamint arra, hogy vonja vissza csapatait Belaruszból, valamint Ukrajna határáról és a Krímből.

Hollandia és Japán is felszólította állampolgárait Ukrajna elhagyására

A holland kormány azt tanácsolja az Ukrajnában tartózkodó állampolgárainak, hogy a lehető leghamarabb hagyják el az országot az egyre romló biztonsági helyzet miatt – jelentette be pénteken a BNR holland rádió.

Hollandia kijevi nagykövete kijelentette: „A helyzet kiszámíthatatlan, és a hollandoknak igen komolyan meg kell fontolniuk, hogy tovább akarnak-e maradni Ukrajnában. Mindenki saját felelősségére maradhat az országban. Ne vállaljanak felesleges kockázatot, és időben készítsenek elő mindent egy esetleges azonnali induláshoz” – idézte a rádió a nagykövetet, aki azt is jelezte, hogy a központi kimenekítést a holland külügy nem fogja tudni megoldani – írja az MTI.

Japán is Ukrajna azonnali elhagyására szólította fel állampolgárait pénteken. Ez a legmagasabb fokú riasztás a tokiói külügyminisztériumtól, ami egyben azt is jelenti, hogy mindenképp elkerülendőnek tartják az Ukrajnába való, bármilyen célú utazást. Jelenleg 150 japán állampolgár tartózkodhat Ukrajnában – írja az MTI.

Frissítés 19:53: Nagy-Britannia külügyminisztériuma is azt tanácsolja a brit állampolgároknak, hogy hagyják el Ukrajnát, és ne is tervezzenek oda utazni. A brit külügy bejelentése azután érkezett, hogy Boris Johnson miniszterelnök péntek este virtuális konferencián beszélt az Egyesült Államok, Olaszország, Lengyelország, Románia, Franciaország, Németország, az EU és a NATO vezetőivel – írta a Sky News.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken azt mondta, hogy bármelyik pillanatban megkezdődhet egy Ukrajna elleni orosz támadás, akár még a február 20-ig tartó pekingi téli olimpia ideje alatt. Blinken az ausztrál, az indiai és a japán külügyminiszterrel Melbourne-ben tartott találkozója utáni sajtótájékoztatón beszélt erről.

Csütörtökön Joe Biden amerikai elnök is felszólította az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy hagyják el az országot. Azt mondta, jelenleg nem áll fenn olyan lehetőség, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába, melyek segítenének kijutni az ott tartózkodó amerikaiaknak. Az elnök mellett az amerikai külügyminisztérium is felszólította az amerikai civileket, hogy hagyják el Ukrajnát, és ismételten figyelmeztetést adott ki, hogy ne utazzanak Ukrajnába.

A norvég hírszerzés szerint Putyin dönti el, lesz-e háború

Frissítés 20:09: Hadműveleti szempontból minden kész egy nagyszabású orosz hadművelethez Ukrajnában – vélte pénteken a norvég katonai hírszerzés vezetője, aki szerint a döntés már csak a Kremltől függ.

Az oroszoknak „mindenük megvan, amire szükségük van, kezdve egy kisebb kelet-ukrajnai inváziótól Ukrajna-szerte végrehajtandó kisebb támadásokon át egy teljes ukrajnai invázióig, esetlegesen egész Ukrajna, illetve az ország bizonyos részeinek elfoglalásáig.

Most már elsősorban Putyin elnök dönti el, hogy megtegye-e vagy sem”

– jelentette ki Nils Adreas Stensones altengernagy, aki szerint több mint 150 ezer orosz katonát vonultattak fel Ukrajna határai mentén, Oroszország legfejlettebb fegyvereivel és minden szükséges logisztikával. A nyugati országok szerint Oroszország inváziója küszöbön áll, ám Moszkva ezt tagadja.

Kelet-Ukrajnában 2014 óta dúl háború a kijevi hadsereg és az oroszbarát szakadárok között, akiket a közvélekedés szerint Moszkva támogat katonailag és pénzügyileg. (MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!