Elsőfokú ítélet az úzvölgyi temető ügyében: bontani kell a román parcella emlékművét

2022. február 10. – 16:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Bákó megyei törvényszék csütörtökön kimondott ítéletében érvénytelenítette az úzvölgyi katonatemető román parcellájának az építési engedélyét, és a törvénytelen építmény lebontását rendelte el – írja az MTI.

A törvényszéki határozat első fokon született, tehát nem jogerős, a hivatalos közlés utáni 15 napban lehet fellebbezést benyújtani ellene.

Az úzvölgyi temető körül 2019 óta tart az emlékezetpolitikai csatározás, az ügy aktuális fejleményeivel utoljára novemberben foglalkoztunk bővebben. Az első világháborús, leromlott állapotú magyar katonai temetőt a magyar kormány támogatásával a 2010-es évek első felében állították helyre, és egészen 2019-ig egyetlen román pártnak vagy szervezetnek sem volt semmi baja sem a temető kialakításával, vagy az ott nyugvó halottak magyarként való azonosításával (a kutatások szerint egy, legfeljebb két román katona lehet a magyarok között). 2019 áprilisában viszont a szomszédos megyében található Dormánfalva (Dărmănești) polgármestere a magyar katonák sírjain román parcellákat hozott létre, melyekben ötvenegy betonkeresztet és egy kelta keresztes emlékművet állíttatott az „ismeretlen román katonáknak”.

A román parcella kialakítására válaszul székelyföldi civilek és közszereplők élőláncot vontak az úzvölgyi katonatemető köré, az akció persze azonnal aktivizált néhány szélsőjobboldali román csoportosulást. Ők a román nemzeti ünnep, a „hősök napja” apropóján a temetőhöz vonultak, ott dulakodni kezdtek az élőláncot biztosító csendőrökkel, majd a székelykaput áttörve zászlórudakkal bántalmaztak magyarokat, aztán felavatták az emlékművet és parcellát. A történtek után politikai szóváltás kerekedett a magyar és román prefektusok között, és a magyar kormány is nagy erőkkel kezdett tiltakozni a magyarellenes atrocitás ellen.

Az ügyben született már egy jogerős ítélet tavaly októberben, ezzel a Bákói Táblabíróság érvénytelenítette Dormánfalva önkormányzati testületének azt a 2019 márciusában hozott határozatát, mellyel a város közvagyonává nyilvánította az úzvölgyi katonatemetőt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!