Kiszivárgott videón látszik, hogy lángba borult az amerikai vadászgép, mielőtt a tengerbe esett volna a repülőgéphordozóról

2022. február 8. – 06:30

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre szövevényesebb a Dél-kínai-tengeren állomásozó USS Carl Vinson amerikai repülőgéphordozón leszállás közben balesetet szenvedő F-35C vadászgép ügye – egyrészt Amerikának egy bonyolult mentőakciót kell végrehajtani a vitatott területen, nehogy kínai kézre kerüljön az ultramodern, 100 millió dollárba kerülő vadászrepülő, másrészt előbb képek szivárogtak ki a tengerbe esett gépről, majd a balesetről készült videó is kikerült az internetre.

Ráadásul nem akármilyen videó, hanem egyértelműen a Carl Vinson belső rendszere által készített felvételek. A baleset két kameraszögből látható, az egyiken az, ahogy a gép leszállás közben a hordozó testének ütközik, kigyullad, majd kiforog a képből. A második pedig azt mutatja meg, ahogy a lángoló gép végigcsúszik a fedélzeten, majd a vízbe zuhan. Az amerikai haditengerészet megerősítette a CNN-nek, hogy a felvétel valóban a január 24-i balesetről készült. A baleset okát egyelőre nem közölték, mert még zajlik a vizsgálat, most pedig már azt is vizsgálják, hogy hogyan szivároghatott ki a videó.

Peter Layton, az ausztrál légierő korábbi tisztje a CNN-nek nyilatkozva azt mondta a videóról, hogy a gépnek látható problémái voltak a leszállás előtt, szerinte a pilóta elvesztette az irányítást, legalábbis az előre-hátra csapkodó fékszárnyak mozgásából ítélve. Hozzátette, a videó alapján úgy tűnik, a repülőgép nem használta az automatikus leszállórendszert, vagyis a digitális vezérlést, amely segít korlátozni, hogy a pilótának hányszor kell korrekciót végrehajtania ahhoz, hogy a gép biztonságosan a fedélzetre érjen.

Röviddel a baleset után a tengerbe zuhant, még a víz felszínén lebegő gépről is kiszivárogtak felvételek.

A balesetben a sikerrel katapultáló pilóta, illetve további hat matróz sérült meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!