Amerika mentőakciót indít, nehogy Kína kezére kerüljön a repülőgéphordozóról a tengerbe zuhant 100 millió dolláros vadászgép

2022. január 26. – 17:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai haditengerészet rendkívül bonyolult művelettel hozná fel a Dél-kínai-tenger fenekéről azt az F-35C típusú lopakodó vadászgépet, amely még hétfőn, egy elrontott landolás után zuhant a tengerbe a USS Carl Vinson repülőgéphordozóról. A balesetben a gép pilótája, illetve további hat matróz sérült meg.

A mentőakció elsődleges célja, hogy nehogy Kína kaparintsa meg a haditengerészet repülőflottájának legfrissebb típusát, a 2019-ben hadrendbe állított, darabonként 100 millió dollárba kerülő F-35C-t. A haditengerészet érthető okokból kevés részletet közöl az F-35C-vel kapcsolatos mentésről. „Az amerikai haditengerészet intézkedik a USS Carl Vinson fedélzetén történt balesetben érintett F-35C repülőgép kiemeléséről” – az amerikai 7. flotta szóvivője, Nicholas Lingo hadnagy szerdán ennyit közölt a CNN-nel.

A haditengerészet azt sem árulta el, hogy a Dél-kínai-tengeren belül hol történt a baleset. Már csak azért sem, mert Peking a 3,3 millió négyzetkilométeres vízi út szinte egészét saját területének tekinti, és igényeit az ottani zátonyok és szigetek kiépítésével és militarizálásával támasztja alá. A kínai haditengerészet és parti őrség hajói folyamatosan jelen vannak a dél-kínai-tengeri vizeken. Az Egyesült Államok vitatja ezeket a kínai területi követeléseket, és a Vinsonhoz hasonló bevetésekkel igyekszik a „szabad és nyitott Indo-csendes-óceáni térség” mellett érvelni.

A CNN-nek nyilatkozó Carl Schuster, aki korábban kapitány volt a haditengerészetnél, elmondta, hogy a haditengerészet alighanem a baleset helyszínén marad, ahol hónapokba is telhet, mire ki tudják emelni a vadászrepülő roncsát. Ugyan a mentőhajók 10-15 nap alatt odaérnek, de a mentés akár 120 napot is idénybe vehet, ha a kérdéses területen túl mélyen van a tengerfenék.

Egy F-35C felszállás közben a USS Nimitz repülőgéphordozó kifutóján – Fotó: EyePress News / AFP
Egy F-35C felszállás közben a USS Nimitz repülőgéphordozó kifutóján – Fotó: EyePress News / AFP

2021 novemberében egy brit F-35B zuhant az HMS Queen Elizabeth repülőgéphordozóról a Földközi-tengerbe egy elrontott felszállás után. A brit védelmi minisztérium januárban közölte, hogy már decemberben sikerült kiemelniük a repülő roncsát, amire az orosz hírszerzés is pályázott volna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!