Távozik a Facebook-igazgatótanácsból Peter Thiel, inkább Trump-közeli jelöltek támogatására fókuszál

2022. február 8. – 09:08

Másolás

Vágólapra másolva

Távozik a Facebook anyacége, a Meta igazgatótanácsából Peter Thiel, a PayPal és a Palantir alapítója, aki 2005 óta volt fontos figura a Facebooknál, ahova az egyik első befektetőként érkezett. A New York Times cikke szerint az amerikai Republikánus Párt egyik legnagyobb támogatójának számító Thiel épp azért távozik, hogy Donald Trump-közeli jelölteket támogasson a novemberi félidős választásokon. Thiel nemrég fejenként 10-10 millió dollárral támogatta Blake Masters és J.D. Vance republikánus szenátorjelöltek kampányát.

Peter Thiel egy 2018-as eseményen – Fotó: Stephanie Keith / Getty Images / AFP
Peter Thiel egy 2018-as eseményen – Fotó: Stephanie Keith / Getty Images / AFP

Thiel a Facebook egyik első befektetője volt, az igazgatótanácsban töltött 17 éve alatt a befolyása, illetve az ezzel járó kritika mértéke is folyamatosan nőtt, leginkább Thiel növekvő politikai szerepvállalásának köszönhetően. Thiel kapcsolatai kulcsfontosságú republikánus és konzervatív személyekhez fontos kaput jelentettek Mark Zuckerberg számára Washingtonba, különösen a Trump-kormányzat idején. 2019 októberében Zuckerberg és Thiel például privát vacsorán vett részt Trump akkori elnökkel.

De a cikk azt is felveti, hogy Thiel személye lehetett az egyik fő oka annak, hogy nem törölték a korábbi elnök szabálysértő Facebook-bejegyzéseit. A cég végül a 2020. január 6-i, a washingtoni Capitolium elleni támadás után törölte Trump Facebook-fiókját.

Thiel a részvényesek következő gyűléséig marad a tízfős igazgatótanács tagja, utána viszont nem indul újra a pozícióért. Thiel távozásával a Meta igazgatótanácsa legjelentősebb konzervatív hangját veszíti el. A tíztagú tanács egyébként az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül, mivel számos tagja távozott, és helyükre gyakran szilícium-völgyi vállalkozókat ültettek. Drew Houston, a Dropbox vezérigazgatója 2020-ban csatlakozott a Facebook igazgatótanácsához, Tony Xu, a DoorDash alapítója pedig a múlt hónapban. A Meta egyelőre nem közölte, hogy pótolják-e Thielt az igazgatótanácsában, és ha igen, kivel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!