Annyi az új fertőzött Ukrajnában és Oroszországban, hogy az még a két ország konfliktusára is hatással lehet

2022. február 4. – 18:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordmennyiségű új fertőzöttet regisztráltak Oroszországban és Ukrajnában egyaránt, ami arra is hatással lehet, hogy a két ország közötti fegyveres konfliktus hova fog kifutni – írja a Guardian.

Az elemzők állandóan vizsgálják, hogy milyen tényezők alakíthatják az ukrán-orosz válságot, kezdve a nyugati felek válaszreakciójától, Vlagyimir Putyin elnök lelkiállapotáig bezárólag. Többük szerint a omikron egy újabb elem, amit muszáj számításba venni.

Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi haderő parancsnoka a Guardiannek arról beszélt, hogy a hadsereg kb. 150 ezer katonája közül eddig 2400-an fertőződtek meg koronavírussal. Tesztelni azonban csak szoktak, ha valakinek tünetei vannak, vagy valamilyen különleges eseményre készülnek. Emiatt valószínű, hogy a fertőzöttek valós száma sokkal magasabb lehet. Az ukrán katonai bázisokat bezárták a látogatók elől, hogy megakadályozzák a fertőzés további terjedését.

„Ez nem befolyásolja drámaian a terveinket, mert kevesen betegszenek meg súlyosan, de természetesen biztosítanunk kell az esetek elkülönítését, és óvatosabbnak kell lennünk a maszkviselés és más járványügyi óvintézkedések terén” – mondta Szirszkij.

Az ukrán tisztviselők úgy vélik, hogy a koronavírus a határ másik oldalán, a szomszédos fehéroroszországi gyakorlatokon részt vevő orosz katonákon is végigmegy.

Az ukrán egészségügyi minisztérium péntek reggel közölte, hogy az elmúlt egy napban több mint 43 ezer új fertőzést regisztráltak, ami a legmagasabb szám a járvány kezdete óta. Az omikron Oroszországra is súlyos csapást mért. Pénteken szintén rekordot jelentettek az új megbetegedések számában: 168 ezer új fertőzöttet regisztráltak országszerte.

Mindkét ország hadseregének nagyobb az átoltottság szintje, mint a lakosságé, akiknek kevesebb mint fele kapott teljes körű védőoltást. Az ukrán hadsereg 99,3 százaléka kapott két adag oltást, az orosz hadsereg állományának pedig 95 százaléka oltott.

Ezek a számok ugyanakkor nem változtatnak azon a tényen, hogy a megbetegedések miatt mindkét fél kénytelen lehet nagyszámú katonát kivonni a szolgálatból.

„A pszichológiai nyomás a lényeg, a folyamatos fenyegetettség érzését akarja fenntartani Oroszország, destabilizálni a társadalmat” – mondta nemrég Szirszkij lapunknak. A vezérezredes szerint egyelőre nem kell nagyon aggódniuk, mivel a hadi ismereteik szerint egy támadás megindításához az oroszoknak háromszor nagyobb támadóerőre lenne szükségük, mint Ukrajna védelmi csapatainak száma, és most úgy látják, hogy Oroszország nem rendelkezik ennyi emberrel az ukrán határ mentén.

Az ukrán-orosz válságról szóló helyszíni riportunkat itt olvashatja, kijevi tudósításunkat pedig itt lehet elérni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!