Likvidálták az Iszlám Állam globális vezérét az amerikaiak, Biden azt üzente a terroristáknak: Felkutatunk, és megtalálunk titeket

2022. február 3. – 15:04

Likvidálták az Iszlám Állam globális vezérét az amerikaiak, Biden azt üzente a terroristáknak: Felkutatunk, és megtalálunk titeket
Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai különleges erők végeztek az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjével, Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsivel Szíriában – jelentette be csütörtökön Joe Biden amerikai elnök. A korábbi vezető, Al-Bagdadi 2019-es likvidálása óta ez volt a legnagyobb amerikai hadművelet.

„A katonák Szíria északnyugati részén sikeresen hajtottak végre egy terrorellenes műveletet, hogy megvédjék az amerikai népet és szövetségeseinket, és biztonságosabb hellyé tegyék a világot. A műveletből minden amerikai visszatért”

– áll Biden közleményében. Az amerikai elnök magyar idő szerint délután 16:30 körül tévébeszédben is megszólalt az ISIS-vezér likvidálásáról:

„2019-ben vette át az Iszlám Állam vezetését, miután az amerikaiak sikeres műveletet hajtottak végre az addigi vezető, Al-Bagdadi ellen. Azóta a szervezet több akcióval is fellépett az amerikaiak és a szövetségeseik ellen, ahogyan civilek ellen is a Közel-Keleten, Afrikában, és Délkelet-Ázsiában. Hadzsi Abdullah felügyelte a csoportok terjeszkedését világszerte”

– mondta Biden, hozzátéve, hogy a vezető több támadást is kivitelezett – többek között azt a januári támadást is egy szíriai börtön ellen, amiről itt számoltunk be.

Joe Biden elnök beszél csütörtöki tévébeszédében az amerikai kommandósok akciójáról – Fotó: Sarah Silbiger / Reuters
Joe Biden elnök beszél csütörtöki tévébeszédében az amerikai kommandósok akciójáról – Fotó: Sarah Silbiger / Reuters

„Hála a bátor katonáinknak, ez a borzasztó terrorista vezető nem él többé. Pontosan, és precízen hajtották végre a katonák a feladatukat” – mondta az amerikai elnök, aki külön arra kérte a védelmi minisztériumot, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy minél kevesebb civil áldozata legyen a műveletnek.

„Tudatában annak, hogy ez a terrorista családokkal, köztük gyerekekkel vette körül magát, ezért döntöttünk úgy, hogy csapatokat küldünk a helyszínre ahelyett, hogy légitámadást indítottunk volna a célpont ellen”

– mondta Biden. Az amerikai elnök viszont hozzátette, hogy amint a kommandósok megpróbálták bekeríteni és elkapni Hadzsi Abdullahot, „végső őrületében, az épületben tartózkodó családokra, köztük a sajátjára való tekintet nélkül”, felrobbantotta nemcsak magát, de az épület teljes harmadik emeletét is.

„Ahelyett, hogy felelt volna az általa elkövetett bűnökért, magával vitte a családja több tagját, akárcsak tette azt az elődje is.”

Biden külön kiemelte, mennyire hálás a kommandós csapatoknak, akik bátran és pontosan végezték el „ezt a hatalmas kihívást jelentő feladatot”: „A katonaságunk adja a nemzetünk sziklaszilárd gerincét.” Megköszönte a katonaság mellett a Szíriai Demokratikus Erők segítségét is, végül pedig hozzátette:

„Ez a művelet megmutatta, hogy az Egyesült Államok a világ bármely pontján képes megállítani a terroristák fenyegetéseit, rejtőzködjenek bárhol (…) Éberek maradunk, és felkészültek. A tegnap esti művelet pedig üzenet a világ összes terroristájának: Felkutatunk, és meg is találunk titeket”

Tizenhárom halálos áldozat, köztük hat gyermek

A rajtaütés a török határ közelében, Idlíb tartományban, Atme városának közelében történt. Bár Biden bejelentése szerint a műveletnek nem volt amerikai áldozata, a CNN arról ír, hogy a Fehér Sisakosok szíriai civil szervezet szerint tizenhárman haltak meg, köztük négy nő és hat gyermek is. Legalább ketten megsérültek, az épület pedig részben megsemmisült.

Egy névtelen szemtanú Atmehben arról beszélt, hogy legalább három helikopterről lövöldöztek gépfegyverekből, majd néhány perccel később robbanás hallatszott:

„A távolból hallottam, ahogy valaki iraki akcentussal beszél arról arabul, hogy evakuálják a családok a területet, és kerüljenek biztonságba. Látni lehetett messziről is, hogy a földről gépfegyverekkel lőttek vissza a helikopterek felé.”

A szemtanú szerint a három helikopter közül kettő leszállt egy órával azután, hogy elkezdődtek az összecsapások. Később dróncsapásoknak tűnő hangokat hallott, és arról beszélt, hogy a Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) erői – amelyek korábban az al-Kaidával álltak kapcsolatban – megakadályozták, hogy civilek megközelíthessék a területet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!