Elérhetetlen lett Kínában a világ legnagyobb, meleg társkereső applikációja, a Grindr

2022. február 1. – 15:31

Elérhetetlen lett Kínában a világ legnagyobb, meleg társkereső applikációja, a Grindr
Forrás: AFP/ Chris Delmas

Másolás

Vágólapra másolva

A világ legnagyobbI meleg társkereső applikációja, a Grindr január végén eltűnt az alkalmazások listájáról Kínában – néhány nappal a téli olimpia kezdete előtt. Az appot pár nappal azután távolították el, hogy a Kínai Kibertér Felügyelet bejelentette egy hónapos, internetes platformokat megtisztító kampányát. Nem ez az első, és nem is az utolsó cég, ami a különféle megszorítások miatt kénytelen kivonulni a kínai piacról: 2021-ben a Yahoo-t a LinkedIn követte, míg a játékokra vonatkozó szigorú, új törvények miatt a Fortnite online játékot működtető cég már le is mondott arról a tervéről, hogy bekerüljön a világ egyik legnagyobb országába – írja az Euronews.

Az AFP szerint a Grindr már nem elérhető sem az Apple App Store-ban, sem az androidos Google Play áruházban, a Bloomberg pedig arról számolt be, hogy az applikáció kínai eltűnésének oka kevésbé köthető ahhoz, Kína hogyan áll az LMBTQ-közösségekhez, inkább arról van szó, hogy a Grindr üzemeltetői nem tudtak megfelelni a kínai személyes adatok védelméről szóló törvénynek, amely az Európai Uniós GDPR-törvényhez hasonló szabályozás. A törvény korlátozza az alkalmazások által gyűjthető és tárolható információkat, és a kínai kormány jóváhagyását kell kérni, mielőtt az ott összegyűjtött adatokat bárki bármilyen célra felhasználná. Az applikációt üzemeltető céget 2021-ben meg is büntették a felhasználók adatainak továbbadása miatt, akkor 6,5 millió eurós bírságot kapott.

A homoszexualitás bár 1997 óta legális Kínában, az azonos neműek házassága tilos, és az LMBTQ-témák továbbra is tabuként vannak kezelve. 2021-ben blokkolták egy LMBTQ jogvédő szervezet csoportját az országban népszerű üzenetküldő appon, a WeChaten. 2016-ban a filmeket és tévéműsorokat is cenzúrázták: a képkockákon nem jelenhet meg románc azonos nemű szereplők között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!