6,5 millió eurós bírságot kapott a felhasználói adatok eladásáért a világ legnagyobb meleg társkereső appja, a Grindr

2021. december 15. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

6,5 millió euróra bírságolták a világ legnagyobb meleg társkereső appját, a Grindrt, mert eladta a felhasználói adatait a hirdetőknek – írja a BBC. A Norvég Adatvédelmi Hatóság (DPA) szerint az ilyen adatok megosztása a GDPR szabályok nyílt megszegését jelenti.

A bírság eredetileg a 10 millió eurót is meghaladta volna, de a csökkentették azután, hogy a Gridr közölte a pénzügyi helyzetét és módosított az applikáción. A bírság így is a legnagyobb, amelyet a norvég adatvédelmi hatóság valaha kiszabott.

„Álláspontunk szerint a Grindr jogalap nélkül adta ki harmadik félnek a felhasználói adatokat” – mondta a norvég hivatal nemzetközi osztályának vezetője. Az eljárás során kiderült, hogy a Grindr reklámpartnerei számára eladta a felhasználói GPS-adatait, IP-címeit, nevét, életkorát és azt az önmagában is szenzitív tényt, hogy a felhasználó szerepel a meleg társkereső oldalon. Utóbbi az Európai Unió GDPR szabályai alapján olyan különleges kategóriájú adatnak minősül, amely különös védelmet érdemel.

Az erotikus oldalakról még januárban kezdtek el szivárogni az adatok, a Grindr akkor annyit közölt, hogy a társaság várakozással tekint a hatóságokkal folytatott párbeszéd elé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!