Szivárognak a zsarolásra alkalmas adatok az erotikus oldalakról

2021. január 26. – 17:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nincsenek biztonságban az internetes erotikus oldalak látogatói, ezt többek között két friss hír is alátámasztja: a MyFreeCams.com szexcset oldalt kibertámadás törte fel, a Grindr meleg mobilalkalmazás pedig maga értékesítette az érzékeny személyes adatokat.

Kibertámadás érte a MyFreeCams.com nevű, erotikus közvetítéseket és beszélgetési felületet kínáló streaming oldalt, ahonnan körülbelül kétmillió felhasználó adatai szivárogtak ki hacker fórumokra, írja a 24.hu a Cyber News értesülései alapján.

Eszerint a bitcoinért kínált adatcsomagokban olyan személyes információk vannak, mint nevek, lakcímek, jelszavak, melyekkel akár zsarolhatók is a pornóoldal érintett tagjai. Egy 10 ezer felhasználó adatait tartalmazó csomagot 1500 dollár (kb. 442 ezer forint) értékű bitcoinért árulnak, és a szakértők szerint eddig több mint 49 tranzakciót sikerült is lebonyolítani.

A MyFreeCams.com-ot havonta átlagosan 70 millióan látogatják, az egyik legnépszerűbb kamerás szexoldalnak számít a lap szerint.

Érzékeny adatokat értékesített a Grindr

A Grindr nevű, a világ legnagyobb és legnépszerűbb meleg mobilalkalmazásának számító oldalról is érzékeny adatok kerültek ki a Sky News szerint. A norvég adatvédelmi felügyelet egy panasz alapján nyomozta ki, hogy az oldal személyes adatokat oszt meg különböző hirdetőkkel piaci használatra – a felhasználók engedélye nélkül.

Az ország adatvédelmi hatósága (DPA) közölte, hogy értesítették a randevúappot a büntetésről, ami az éves globális bevétel 10 százaléka (4,7 milliárd forintnak megfelelő összeg) lehet.

A norvég fogyasztói tanács tavalyi határozata alapján a Grindr és öt partnercége megsértette az Európai Unió GDPR adatvédelmi szabályait. Az adatvédelmi hatóság szerint a kiadott adatok tartalmazzák a GPS-helyszínt, a felhasználói profil adatait, sőt azt a tényt is, hogy a felhasználók a Grindr-en tartózkodnak, ami felfedheti szexuális irányultságukat.

A Grindr norvégiai szóvivője mindössze annyit közölt az ügyben, hogy a társaság várakozással tekint a hatóságokkal folytatott párbeszéd elé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!