Tömeges zavargásokat szervezett volna egy csoport Ukrajnában, elfogták őket

2022. január 31. – 15:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán rendőrség őrizetbe vett egy csoportot, amelynek tagjait azzal gyanúsítják, hogy tömeges zavargásokat készítettek elő a fővárosban, Kijevben és más ukrajnai városokban, hogy bizonytalanságot idézzenek elő, miközben nő a feszültség a szomszédos Oroszországgal. A vasárnapi intézkedésről Denisz Monasztirszkij belügyminiszter hétfőn számolt be, írja az MTI.

A zavargásokban és a rendőrséggel történő összecsapásokban összesen kb. ötezer ember vett volna részt öt észak- és közép-ukrajnai városban. „Ez az előre tervezett akció erőszakos cselekmények és zavargások szervezését célozta, semmi köze nem volt a békés tüntetésekhez” – tette hozzá. A műveletnek „az lett volna a célja, hogy megingassa, destabilizálja az ukrajnai belső helyzetet”. A miniszter nem közölte, hogy hány embert vettek őrizetbe, és azt sem, hogy kik álltak a tervezett zavargások mögött.

Védelmi töltényeket ad Lengyelország Ukrajnának

Friss hír az is, hogy Lengyelország több tízezer védelmi jellegű (vagyis nem a támadáshoz felhasználható) töltényt szállít Ukrajnának – ezt hétfői sajtóértekezletén közölte Pawel Soloch, a lengyel nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke. Ukrajna politikai és anyagi támogatása – akár humanitárius, akár katonai értelemben – azon nemzetközi és belpolitikai egyeztetések tárgya volt, amelyeket Andrzej Duda elnök az utóbbi időben az orosz–ukrán feszültség kapcsán folytatott – idézte fel a varsói államfői hivatal kötelékében működő BBN-t vezető Soloch.

Az államfő hozzájárulásával született döntés végrehajtásán Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter dolgozik, a témát a későbbiekben az általa irányított tárca ismerteti részletesen – tette hozzá Soloch. A szállítmány pontos jellegéről és időpontjáról nem árult el konkrétumokat, mert a végrehajtás Kijev döntésén is múlik, Varsó részéről ez „minden pillanatban” lehetséges.

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság szóvivője, Radoslaw Fogiel hétfőn a közszolgálati rádióban úgy értékelte: valódi veszélye áll fenn annak, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát. Megerősítette: a helyzetről kedden Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Kijevben tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel.

Moszkva szerint Oroszország nem fenyegeti Ukrajnát, nincs szüksége háborúra. Ahogyan erről összefoglaló cikkünkben is írtunk, az orosz–ukrán válságban eddig a pszichológiai hadviselésé és a nyomásgyakorlásé a főszerep, de túl sok indulat és túl sok katona vonult fel ahhoz, hogy garantálható legyen a tárgyalásos rendezés a konfliktusban, amely Ukrajnát érinti, valójában azonban az európai biztonságról szól.

Szijjártó Péter külügyminiszter egy pénteki sajtótájékoztatón elismerte, hogy érkezett amerikai megkeresés amerikai csapatok ideiglenes Magyarországra telepítéséről. Az orosz állami médiában közben vezető hír, hogy a magyar honvédelmi miniszter szerint nincs szükség a NATO-ra Ukrajna miatt.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől