Trump kegyelmet adna a capitoliumi zavargóknak, ha újra elnök lenne

2022. január 30. – 13:01

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha indulok, és ha nyerek, tisztességesen fogunk bánni azokkal a január hatodikai emberekkel” – mondta Donald Trump volt amerikai elnök tapsvihar közepette a Texas állambeli Conroe-ban tartott nagygyűlésen a capitoliumi zavargókról. Az MTI híre szerint Trump így folytatta:

„tisztességesen fogunk bánni velük. Amennyiben kegyelemre van szükség, akkor megkegyelmezünk nekik. Mert annyira igazságtalanul bánnak velük.”

Trump még nem nyilatkozott arról, hogy újra elindul-e az elnökválasztáson.

Tavaly január 6-án a szövetségi törvényhozás szenátusa éppen Joe Biden győzelmét készült hitelesíteni, amikor az elnökválasztás elcsalásáról szóló összeesküvés-elméletekkel megzavart, Trump-hívő tüntetők megostromolták a Capitoliumot, és összecsaptak az épületegyüttest védő rendőrökkel. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük a biztonsági szolgálat egyik tagja, és a rendőrök közül később négyen öngyilkosságot követtek el. A rendbontással összefüggésben legalább 725 ember ellen indítottak eljárást azóta.

Tévedett, aki azt gondolta, a sokkoló jelenetek kijózanítják Amerikát, írtuk a Capitolium ostromának egyéves évfordulójára készült cikkükben. A felelősséget feltáró vizsgálóbizottságot bojkottálják a republikánusok, a 2020-as elnökválasztáson elkövetett csalás mítosza pedig bekerült a párt alapdogmái közé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!