Mégsem ítélte el Orbánék minden szövetségese Oroszországot

Mégsem ítélte el Orbánék minden szövetségese Oroszországot
Orbán Viktor miniszterelnök az európai konzervatív pártvezetők plenáris ülésén Madridban 2022. január 29-én. A háttérben Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetője és elnökjelöltje – Fotó: Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Másolás

Vágólapra másolva

Mi is beszámoltunk róla szombaton, hogy a madridi találkozójuk végén közös nyilatkozatot fogadtak el a politikai paletta jobb széléhez sorolt európai pártok vezetői, köztük Orbán Viktor Fidesz-pártelnök, miniszterelnök is. Bár a nyilatkozat hivatalos szövegét nem tették közzé, spanyol sajtóinformációk és a Magyar Távirati Iroda beszámolója alapján mi is azt írtuk, hogy a pártvezetők többek között közösen elítélték az ukrajnai konfliktus eszkalálásával az európai határokat fenyegető Oroszországot. Később azonban Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés párt vezetője és elnökjelöltje közzétette a szöveg francia leiratát, amelyből mégis kimaradt az orosz fenyegetésre vonatkozó rész – írja a 444 a lengyel Notes from Poland nyomán.

Madridban Orbán Viktor és lengyel kollégája, Mateusz Morawiecki miniszterelnök is beszélt arról, hogy békés megoldásra van szükség, illetve hogy „számunkra, akik Közép-Európában élünk, ez nagyon fontos kérdés”. Ezután a La Vanguardia írta meg először, hogy a közös nyilatkozat kijelenti, hogy Oroszország Európa keleti határán végzett „katonai akciói” „a háború szélére sodortak bennünket”, majd később az MTI is ugyanezt írta.

Marine Le Pen azonban később közzétette a honlapján a nyilatkozat szövegét franciául. Ebben viszont már szó sincs Oroszországról. Ebben a szövegváltozatban a „határ” szó csak kétszer szerepel: általában a határok védelmének fontosságát emeli ki, és leszögezi, hogy Brüsszel nem képes megvédeni a határokat a migrációtól. A lengyel miniszterelnök a madridi találkozó után egy nyilatkozatában annyit el is ismert, hogy a résztvevők közül vannak, akik „máshogy tekintenek Oroszországra, mint mi”.

Francia újságírók értesülései, például az AFP-nek dolgozó Anne Renaut szerint az Oroszországot elítélő részt Le Pen ellenezte. Le Pen azt mondta, azért, mert nem akarta megkötni a francia elnök kezét a kérdésben.

Le Pen kifogása egyébként annak fényében is érdekes, hogy az utóbbi években többször is felmerült vele kapcsolatban, hogy közeli viszonyt ápol Oroszországgal, és azt például el is ismerte, hogy a pártja kapott orosz finanszírozást, miután a francia bankok a szélsőséges megnyilvánulásai miatt nem adtak neki kölcsönt.

Mivel a Le Pen által közzétett változatban nincs benne az Oroszországra vonatkozó rész, de a szöveg alján feltüntetik aláíróként a többi résztvevőt, köztük Orbán Viktort is, nem világos, hogy melyik is a hivatalos változat, és abban pontosan mi szerepel. Ezért kérdéssel fordultunk Havasi Bertalanhoz, a miniszterelnök szóvivőjéhez, hogy segítsen tisztázni a dolgot, ha válaszol, beszámolunk róla. (Frissítés: Havasi Bertalan válasza: „A miniszterelnök a témával kapcsolatos álláspontját kifejtette a pénteki rádióinterjújában és a madridi sajtónyilatkozatában.”)

Marine Le Pen és Orbán Viktor Madridban – Fotó: Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Marine Le Pen és Orbán Viktor Madridban – Fotó: Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A nyilatkozatban szó esik még az Európában gyártott termékek előnyben részesítéséről, az uniós energiatermelői kapacitások bővítéséről és a nemzeti alkotmányok védelméről az uniós joggal szemben. De a nyilatkozat leginkább a bevándorlástól védené a kontinenst. Illetve egy konkrét támadást mégis említ a szöveg: a „Brüsszel politikailag motivált támadásait Lengyelország és Magyarország ellen, amelyek az EU alapelveinek teljes figyelmen kívül hagyásáról tanúskodnak, és sértik a Szerződések szellemét”.

Frissítés: Cikkünk első változatában azt írtuk, hogy a közös nyilatkozatból teljesen kikerült az Oroszországra vonatkozó rész, de a Le Pen által közzétett változat alapján írtuk ezt, amely nem a hivatalos verzió, viszont fel van tüntetve alatta Orbán Viktor aláírása is. A cikkünket egyértelműsítettük, és rákérdeztünk Orbán Viktor szóvivőjénél, hogy melyik változat az érvényes.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!