Kim Dzsongunt saját tiltása sem érdekli, folytatja az erődemonstrációt

2022. január 30. – 07:47

Másolás

Vágólapra másolva

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre vasárnap, amelyben a közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta 800 kilométert repült a nyílt tenger irányába – jelentette be a dél-koreai hadsereg. A rakéta harminc perces útja során 2000 kilométeres magasságot ért el. Ez volt a Kim Dzsongun vezette Észak-Korea hetedik erődemonstrációja az idén.

Az észak-koreai rezsim elmúlt tíz évéről – Dzsongun 2012-ben jutott hatalomra – írt múlt heti elemzésünket itt olvashatja >>>

Phenjan 2022 eleje óta rakétakilövések sorozatát hajtja végre. A vasárnapi kísérlettel Észak-Korea megszegte a közepes és nagy hatótávolságú rakéták tesztelésére vonatkozó, saját maga által elrendelt moratóriumát. A tesztelési tilalom a nukleáris kísérletekre is vonatkozott. A közepes hatótávolságú rakéták olyan fegyverek, amelyek hatótávolsága 800 és 5500 kilométer között van.

Egy nő sétál el a szöuli pályaudvaron kihelyezett televízió előtt, amelyben az észak-koreai rakétakísérletről számolnak be – fotó: Jung Yeon-je / AFP
Egy nő sétál el a szöuli pályaudvaron kihelyezett televízió előtt, amelyben az észak-koreai rakétakísérletről számolnak be – fotó: Jung Yeon-je / AFP

Mun Dzsein dél-koreai elnök az ENSZ-határozatok megsértésével vádolta meg Észak-Koreát.
A világszervezet Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatai megtiltják Észak-Koreának a ballisztikus rakéták tesztelését. A ballisztikus rakéták egyes típusai nukleáris robbanófej hordozására is alkalmasak.

A vasárnapi teszt előtt az ország azt közölte, hogy a csütörtökön kipróbált két harcászati irányított rakétával ellenőrizték az azokon elhelyezett hagyományos robbanófejek teljesítményét.
Észak-Korea rendszeresen tesztel különböző típusú rakétákat. A phenjani kommunista vezetés évek óta folytatja a nukleáris robbanófejjel felszerelhető rakéták fejlesztését. Ezért kemény nemzetközi szankciókkal sújtják.

A rakétakísérleteivel kapcsolatos bírálatokkal szemben Észak-Korea azt állítja, hogy egyebek között az önvédelemhez való jogát gyakorolja. Az ország korábban nukleáris hatalomnak nyilvánította magát. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!