Megkezdik a lengyelek a 186 km hosszú acélfal építését a lengyel–belarusz határon

2022. január 25. – 13:33

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország kedden megkezdi a lengyel–belarusz határra tervezett acélfal építését. Az acélkerítést, aminek a kiépítését tavaly jelentették be, a fokozódó migrációs nyomás hatására alakítják ki. 2021-ben ugyanis 39 741 határsértés történt az említett határszakaszon, ami 450-szerese az előző évi 88-nak. Az eredeti tervek szerint a fal mozgásérzékelőkkel és kamerákkal lesz felszerelve, összege pedig megközelíti az 1,35 milliárd złotyt (mintegy 106,7 milliárd forintot) – olvasható az Rtl.hu-n.

A kerítésről még tavaly augusztusban született döntés, miután Lengyelország azzal vádolta meg az Alekszandr Lukasenko vezette Belaruszt, hogy iraki menekülteket szállít az országába, és igyekszik azokat becsempészni a lengyel határon az EU-ba. A lengyel kormány szerint a belarusz rezsim ezzel akart nyomást gyakorolni az Európai Unióra, amely szankciókat léptetett életbe az országgal szemben, miután a legutóbbi, minden jel szerint elcsalt választást követő ellenzéki tüntetéseket Lukasenkóék leverték, sőt, egy ellenzéki újságíró elfogása érdekében még egy polgári repülőgépet is földre kényszerítettek.

A belarusz–lengyel határ Grodno régióban 2021. november 18-án – Fotó: Leonid SHCHEGLOV / BELTA / AFP
A belarusz–lengyel határ Grodno régióban 2021. november 18-án – Fotó: Leonid SHCHEGLOV / BELTA / AFP

Augusztusban még tárgyalások folytak a lengyel és a magyar vezetés közt arról, hogy magyar katonák és cseh katonák is segítenék a lengyel határőröket elsősorban az illegális bevándorlók által megrongált drótkerítés, valamint a határ menti utak karbantartásában.

A Facebook pedig saját bizonyítékaira hivatkozva nyilatkozott a nyáron arról, hogy a belarusz KGB emberei hamis Facebook-fiókokkal hergelték az oda érkező bevándorlókat, valamint a Belarusz Állambiztonsági Bizottsághoz köthető személyek adták ki magukat újságíróknak és aktivistáknak a Facebookon. Ezen hamis profilokkal az illetők angol, lengyel és kurd nyelven tettek közzé Lengyelországgal szembeni kritikákat és fotókat, ahogyan a lengyel határőrök jogsértő módon lépnek fel a menekültekkel szemben.

Ahogyan akkori elemzésünkben írtuk, Alekszandr Lukasenko belarusz elnök állami turisztikai ügynökségeken keresztül reptetett Bagdadból és Dubajból Minszkbe szír, afgán, kurd és kongói menekülteket, akiket a lengyel, litván és lett határra buszoztatott.

Az utóbbi hetek határátlépési próbálkozásainak száma azonban feltűnően csökkent, például vasárnap csak húsz ilyen esetet regisztráltak. A lengyel határőrség hétfői bejelentése szerint viszont a menekültekkel az őket kísérő belarusz egyenruhások továbbra is erőszakoskodnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!