A lengyel-belarusz határon emelt drótkerítés karbantartására látna szívesen magyar katonákat Varsó

2021. december 3. – 17:24

A lengyel-belarusz határon emelt drótkerítés karbantartására látna szívesen magyar katonákat Varsó
Pengésdróttal megerősített kerítés a lengyel-belarusz határon, a kelet-lengyelországi Kuznica térségében 2021. december 3-án. Fotó: MTI/EPA/PAP/Artur Reszko

Másolás

Vágólapra másolva

Varsó arról tárgyal, hogy magyar és cseh katonák is támogatást nyújtanának a lengyel-belarusz határon fennálló válságban

– közölte pénteken Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter. Sajtóértekezletén Blaszczak megköszönte a szövetséges erők szolidaritását a Lengyelország keleti határát érő hibrid támadás során. A miniszter annak kapcsán nyilatkozott, hogy a lengyel-belarusz határon már megkezdődött a brit és az észt század missziója, írja az MTI.

Azt mondta, jelenleg tárgyalások folynak a lengyel határ védelmében részt vevő további katonák támogatásáról, nevezetesen magyar és cseh katonai egységek részvételéről.

„Arról egyeztetünk, hogy mikor és milyen formában kapnánk támogatást”

– tette hozzá a lengyel nemzetvédelmi miniszter. A Varsó által „legjobb megoldásnak” Blaszczak azt tartaná, ha a magyar és a cseh katonák a belarusz határon emelt, a migránsok ostromaikor megrongált drótkerítés, valamint a határmenti utak karbantartását vállalnák el. A csütörtökön mintegy 155 fős brit, valamint 150 fős észt század részvételével megkezdődött lengyelországi missziót is a miniszter által említetthez hasonló feladattal bízták meg.

A lengyel határőrök segítségére eddig mintegy 12 ezer lengyel katonát vezényeltek ki. A Belarusszal szomszédos európai uniós tagállamok – Lengyelország mellett Litvánia és Lettország – keleti határához hónapok óta érkeznek illegális migránsok. A belarusz-lengyel határon az év elejétől közel 40 ezer határsértési kísérletet regisztráltak. Az utóbbi hetekben a külföldiek többször próbáltak tömegesen átjutni Lengyelország területére, miközben a közelben lévő belarusz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint.

Lengyelország a jelenlegi drótkerítés mellett jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emel a Belarusszal közös határszakaszon. A határ menti térségben szeptember elejétől rendkívüli állapot van érvényben, az ehhez kapcsolódó intézkedések nagy részét, köztük a belépési tilalmat helyettesítette szerdától az előző este kiadott belügyminiszteri rendelet. A rendelet kiadását a határőrizeti törvény e heti módosítása tette lehetővé. A jogszabály újabban lehetővé teszi az akkreditált újságírók munkáját is a határmenti térségben. Ennek kapcsán pénteken a határhoz közeli Poplawce községben sajtóközpontot nyitottak meg.

Egy napja írtuk meg, hogy a korábbi Facebook, ma már Meta néven működő vállalat azt állítja, bizonyítéka van arról, hogy a belarusz KGB emberei hamis Facebook-fiókokkal tovább szították az indulatokat a belarusz–lengyel határon kialakult menekültválsággal kapcsolatban.

A Meta szerint a Belarusz Állambiztonsági Bizottsághoz köthető személyek újságírónak és aktivistának adták ki magukat a Facebookon. „Ezek az álprofilok angol, lengyel és kurd nyelven tettek közzé Lengyelországgal szembeni kritikákat, köztük képeket és videókat arról, hogy a lengyel határőrök állítólag megsértették a migránsok jogait”

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök az elmúlt hónapokban úgy akarta nyomás alá helyezni az elnyomó rezsimje ellen szankciókat elrendelő Európai Uniót, hogy az állami turisztikai ügynökségen keresztül Bagdadból és Dubajból Minszkbe reptetett szír, kurd, afgán, sőt kongói menekülteket is, majd a repülőtérről többeket egyenesen a lengyel, litván vagy lett határra buszoztatott. A menekültek csak ekkor szembesültek azzal, hogy át lettek verve, mert az Európai Unióban egyáltalán nem várták őket tárt karokkal. A helyzetet itt elemeztük részletesen>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!