Autóból is szavazhatnak a fertőzött képviselők a hétfői olasz államfőválasztáson

2022. január 24. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő délután szavaznak Olaszország következő államfőjéről, és a választás az eddigiektől eltérő módon nemcsak a parlamentben, hanem kültéri szavazóállomásokon is zajlik majd, így a koronavírussal fertőzött képviselők esetében akár autóból is – olvasható az Euronewson.

Az alkotmány szerint ugyanis a parlament két házának képviselői és a régiók küldöttei választják az államfőt, akik egy 1009 fős elektori testületet alkotnak. Idén azonban nemcsak a parlament alsóházának üléstermét bővítik ki a titkos, a képviselők személyes jelenlétét megkövetelő szavazáshoz, hanem kültéri szavazóállomások telepítését is megkezdték a hétvégén, ahol a pozitív teszttel rendelkező képviselők ki sem szállhatnak az autójukból.

Akik nincsenek beoltva, azok kizárólag negatív teszttel léphetnek be az ülésterembe, ahol a szervezők a kézfertőtlenítők mellett légfertőtlenítő berendezésekkel is készülnek, a szavazatokat pedig elektronikus eszközök számlálják.

Idén a járványhelyzet miatt egy nap csak egy szavazást fognak tartani az államfő személyéről, akit alapesetben kétharmados többséggel választanak meg. De

ha a január 24-én kezdődő első forduló után a negyedik körig nem születik eredmény, akkor már feles többséggel is megválaszthatóvá válik az elnök.

A legesélyesebb jelölt a jelenlegi miniszterelnök, Mario Draghi lehet, aki Silvio Berlusconi volt kormányfőnek, a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) elnökének szombati visszalépése után még esélyesebb lehet a címre. Ezzel azonban új kormányfőválasztásra és egy esetleges új kormányalakításra is sor kerülhet Olaszországban. Noha az olasz törvények szerint a jelenlegi köztársasági elnök, Sergio Mattarella is maradhatna még hivatalban, az idén nyolcvanéves elnök jelezte, hogy nem kíván indulni még egy ciklusra.

Korábbi elemzésünk szerint államfő lehet még Marta Cartabia független igazságügyi miniszter, aki így az első női elnök lehetne, vagy Giuliano Amato volt szociáldemokrata miniszterelnök is, de egy meglepetésjelöltet sem lehet kizárni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!