Berlusconi mégsem jelöli magát köztársasági elnöknek

2022. január 22. – 20:25

Berlusconi mégsem jelöli magát köztársasági elnöknek
Fotó: Piero CRUCIATTI / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Silvio Berlusconi volt kormányfő, a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) elnöke visszavonta tervezett jelölését a távozó államfő Sergio Mattarella helyére – írta az MTI a párt közleménye alapján. A számtalan korrupciós botrányt megélő politikus hangsúlyozta, hogy a jobbközép koalíció olyan közös jelöltet fog állítani, aki méltó államfő lehet, és a parlament többségének támogatására számíthat.

Az államfőválasztás a római parlamentben hétfőn délután kezdődik. A legesélyesebbnek egyelőre Mario Draghi tűnik, de Draghi megválasztásával új kormányfő kinevezésére, valamint esetleges kormányátalakításra is sor kerülhet.

A hétéves mandátuma végére ért Sergio Mattarella közösségi oldalán szombaton felvételt tettek közzé az államfői palotában sorakozó kartondobozokról, arra utalva, hogy a palotából kiköltöző elnök nem kíván újabb mandátumot vállalni.

Berlusconi jelölésével, valamint az olasz belpolitikai helyzettel néhány napja ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Frissítés: A Reuters arról írt vasárnap egy forrásra hivatkozva, hogy Berlusconi kórházba került Milánóban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint rutinellenőrzésekről volt szó. Többet egyelőre nem tudni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!