Megválasztotta új elnökét a CDU, akinek Merkel után újra gatyába kellene ráznia a német jobbközép pártot

2022. január 22. – 15:29

Másolás

Vágólapra másolva

Elsöprő többséggel, 95 százalékos aránnyal Friedrich Merzet választották új pártelnöknek a CDU delegáltjai. A szeptemberi választási vereség után a német kereszténydemokratáknak történelmi mélypontról kellene feltápászkodniuk, ebbe most egy Merkelnél határozottabban konzervatívabb vezetővel vágnak bele.

Nagy többséggel választották meg pártelnöknek szombaton Merzet: a politikus az online szavazó delegáltak 95 százalékának a támogatását nyerte el. Pártelnökké választása már borítékolható volt, miután decemberben a több mint 200 ezer CDU-tag nagy többsége is őt választotta. Akkor simán maga mögé utasította riválisait, Norbert Röttgent és azt a Helge Braunt, akit pedig Angela Merkel is támogatott.

A CDU kritikus időszakát éli, és nem csak azért, mert a szeptemberi Bundestag-választáson csak 25 százalékot kaptak, olyan kevés szavazatot, mint még soha a történelmük során, és 16 évnyi kormányzás után ellenzékbe kényszerültek. Miután Merkel 2018-ban otthagyta a párt vezetését, a CDU-ban permanens utódlási és vezetési problémával küzdenek. Előbb Annegret Kramp-Karrenbauer bukott meg pártelnökként alig egy év után, majd az őt követő Armin Laschettel vallott kudarcot a választáson a keresztény-konzervatív gyökerű párt.

Mindketten Merkel embereinek számítottak, akiknek a megválasztását a távozó kancellár még le tudta nyomni a párton, de a tagság körében sokan úgy érezték, hogy a pártnak karakteresebb náluk vezetőre lenne szüksége. A most megválasztott Friedrich Merz a reményeik szerint ilyen figura lehet: az erősen centrista merkeli vonalhoz képest jobbra áll, a CDU-n belül inkább a konzervatív szárnyhoz sorolják. A párton belül már a kétezres évek óta Merkel ellenlábasának számított, de 2009-ben majdnem egy évtizedre visszavonult az országos politikától, visszament az üzleti életbe. 2018-ban tért vissza, elindult mindkét említett pártelnökválasztáson, de akkor Merkel jelöltjeivel szemben, ha szoros küzdelemben is, de még alulmaradt.

Most, a választási vereséget követően Merz harmadszor is elindult, és ezúttal magabiztosan nyert. A többség határozottabb konzervatív arcélt vár tőle, és a sikerében a kommentátorok szerint lehet némi nosztalgia is: a párttagság körében a „régi jó időket” testesíti meg, a kétezres évek elejét, amikor a CDU-nak még markánsabb arcéle volt.

Szombati megválasztása után Merz a párt összerázását ígérte, és azzal kecsegtette híveit, hogy a választási vereség még a CDU hasznára is lehet, hogy újra megtalálják önmagukat. A várakozásuk szerint a 66 éves politikus hosszú távra tervez: feltehető, hogy meg akarja szerezni a frakcióvezetői posztot is (ez akár egyfajta elégtétel is lehet számára, közel húsz éve ugyanis onnan távolította el őt Merkel), és nem lenne meglepő, ha ő szeretne lenni a kancellárjelölt is a következő szövetségi választásokon. A párt vezetésébe maga mellé olyanokat kért fel, akik a szűkebb értelemben vett konzervatív bázison túl más rétegekből is biztosíthatják a támogatást: a CDU új főtitkára a kelet-berlini kötődésű Mario Czaja lesz, aki részben a munkások, részben pedig a volt NDK-ban élők felé van jobban bekötve, a főtitkárhelyettes pedig egy 34 éves nő, Christina Stumpp lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!