Friedrich Merz lett Angela Merkel pártjának új elnöke

2021. december 17. – 22:23

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadik nekifutásra sikerült Friedrich Merznek megnyernie Angela Merkel pártjának, a CDU-nak a vezetését – írja a Politico. A 66 éves Merz a párt jobboldalibb, konzervatívabb részéhez tartozik, Merkel riválisa volt a CDU-ban.

Friedrich Merz 62 százalékot kapott a párt elnökválasztásán – Fotó: Michael Sohn / AP Pool / DPA Picture Aliance / AFP
Friedrich Merz 62 százalékot kapott a párt elnökválasztásán – Fotó: Michael Sohn / AP Pool / DPA Picture Aliance / AFP

Idén januárban már kikapott egyszer a párt választásán, de az akkori győztes, Armin Laschet a szeptemberi választásokon elszenvedett vereség után lemondott. A decemberi, párton belüli választáson 62 százalékot kapott, így megverte a centristábbnak mondható Norbert Röttgent és Helger Braunt.

Az elmúlt években többször is kritizálta Merkelt, amiért túlságosan balra csúsztatta a pártot, és a Politico szerint az ellenfelei elitistának és régimódinak tartják. A választás eredménye alapján a párt tagjai konzervatívabbak, mint ahogy sokan gondolták.

Emiatt nem is lesz könnyű dolga: Merkel alatt több, amúgy balra vagy középre hajló szavazó is támogatta a pártot, és miközben őket érdemes lenne megtartania, vissza kell hódítania az elpártolt, konzervatívabb szavazókat.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom