A CIA szerint a Havanna-szindrómás esetek többségét egyszerűen meg lehet magyarázni

2022. január 20. – 10:19

A CIA szerint a Havanna-szindrómás esetek többségét egyszerűen meg lehet magyarázni
Fiatal kommunisták felvonulása Havannában 2021 augusztusában, háttérben az amerikai nagykövetség épülete – Fotó: Adalberto Roque / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A CIA vizsgálata szerint a több mint ezer, úgynevezett Havanna-szindrómás esetet meg lehet magyarázni orvosi vagy környezeti okokkal, nem pedig egy külső hatalom befolyásával – írja a vizsgálat eredményére hivatkozva a New York Times.

A vizsgálat szerint viszont még mindig akad két tucat olyan eset, amire egyáltalán nem sikerült okot találni. Az ügynökség nem részletezte, hogy mik lehetnek azok a környezeti okok, amik ezeket a panaszokat okozhatják.

Havanna-szindrómának nevezik azokat a rejtélyes tünetegyütteseket, amikre jellemzően olyanok panaszkodtak, akik amerikai fennhatóságú nagykövetségeken dolgoznak. A nevét is onnan kapta, hogy először Kubában dolgozó amerikai diplomaták beszéltek róla 2016-ban. A tünetek közé tartozik a fejfájás, émelygés, és néha fülsüketítő hangokat hallanak – klinikai tesztek alapján pedig sokuknál maradandó agykárosodás alakult ki – írtuk a rejtélyes esetekről szóló részletes cikkünkben. Azóta a szindróma felbukkant Kolumbiában, Németországban és Szerbiában is.

A CIA vizsgálatának eredménye csalódást keltett azokban az áldozatokban, akik maradandó károsodást szenvedtek, és egy közleményben hangsúlyozták, hogy ez „nem szabad, nem lehet, hogy ez legyen az utolsó szó az ügyben”.

A CIA igazgatója, William Burns szerint az ügynökség munkatársai még nem fejezték be teljesen a vizsgálatokat, és a szervezet első osztályú ellátást fog biztosítani azoknak, akiknek tüneteik vannak.

Egy korai elmélet szerint a Havanna-szindróma tüneteit valamiféle, feltehetőleg mikrohullámmal működő energiafegyver okozza. Még Trump elnöksége alatt elindult egy független vizsgálat az ügyben, de nem tudtak konkluzív eredményre jutni, mert a Fehér Ház nem biztosította a szükséges titkosított dokumentumokat hozzá.

(New York Times)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!