Olajömlést okozott Perunál a tongai vulkánkitörés

2022. január 19. – 22:25

Olajömlést okozott Perunál a tongai vulkánkitörés
Kőolajszennyezés Peru partjainál a tongai vulkánkitörés miatt – Fotó: Chris Bouroncle / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A 21. század legnagyobb vulkánkitörése volt a szombati, tongai robbanásos kitörés, amiben Tonga három kisebb szigete gyakorlatilag megsemmisült. A robbanás miatti légnyomásváltozást Magyarországon is érezni lehetett, a robbanás utáni két órában pedig 47 ezer villámlást jegyeztek fel a közelben.

A kitörésnek viszont más nem várt hatásai is voltak, Peruban, nagyjából 10 ezer kilométerrel arrébb például kőolajömléshez vezetett a szombati természeti katasztrófa. Egy olasz hajót töltöttek épp meg kőolajjal Peru legnagyobb olajfinomítójában, a La Pampillában, amikor a vulkánkitörés okozta hullámok elmozdították a hajót, amiből hatezer hordónyi olaj ömlött ki.

Juan Carlos Riveros biológus elmondta, hogy a szennyezés által leginkább érintett fajok közé tartoznak a guanómadarak, sirályok, csérek, tengeri oroszlánok és delfinek. „A szennyezés a kézműves halászok fő munkaforrását is érinti, mivel a hagyományos halászterületeikhez való hozzáférésük korlátozott, vagy a célfajok szennyeződnek, vagy elpusztulnak” – mondta Riveros.

A perui környezetvédelmi értékelő és végrehajtó ügynökség becslése szerint a perui csendes-óceáni partvidéken 18 000 négyzetméternyi tengerpartot érintett a szennyezés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!