Tonga három kisebb szigete gyakorlatilag megsemmisült a 21. század legnagyobb vulkánkitörésében

2022. január 19. – 12:42

Másolás

Vágólapra másolva

Tonga három kisebb szigete súlyos károkat szenvedett a vulkánkitörés utáni szökőárhullámokban, írja az AP. A hírügynökség szerint a szombati kitörés óta Tonga egész területén megszakadt a kommunikáció, de szerdán a Vöröskereszt egy hajója eljutott a Nomuka, Mango és Fonoifua nevű külső szigetekre, ahol kevés ház maradt állva, miután a településeket 15 méter magas hullámok sújtották.

Egyelőre nem világos, hogy Tongának milyen segítségre van szüksége, illetve milyen segítséget kér a Vöröskereszttől, és a helyzetet bonyolítja, hogy az ország aggódik a koronavírus lehetséges terjedése miatt, amit eddig gyakorlatilag a határain kívül tartott, kivéve, amikor októberben egy egy új-zélandi utazónak pozitív lett a tesztje.

Tonga mindezért „szinte érintkezés nélküli katasztrófaelhárítást” remél, ami viszont megnehezíti a segítségnyújtást.

Új-Zéland eddig két hajót küldött Tongára, az egyik 250 000 liter vizet és egy sótalanító üzemet szállít, ami napi 70 000 literrel több víz előállítására képes, a másik pedig egy felmérő és búvárcsapatot hoz, hogy segítsen felmérni a hajózási csatornákban, kikötőkben és a rakpartok infrastruktúrájában keletkezett károkat. Az új-zélandi külügyminiszter szerint az úton lévő csapatok segíteni fognak annak a 150 embernek az evakuálásában, akik az elpusztult külső szigeteken élnek.

A vulkán 2 centiméteres hamuréteggel borította be a fő szigetet, ami használhatatlanná tette a nemzetközi repülőtér 2,6 kilométeres kifutópályáját. A hamu eltakarításán önkéntesek dolgoznak, hogy szabaddá tegyék az utat a segélyszállító repülőgépek leszállására. A kommunikáció is erősen korlátozott, mivel a Tongát a világ többi részével összekötő egyetlen víz alatti kábel valószínűleg elszakadt a kitörésben. A kábelért felelős vállalat szerint a javítás hetekig is eltarthat.

A kormány szerint eddig hárman haltak meg, de az áldozatok száma még emelkedhet, ahogy egyre több jelentés érkezik a külső területekről.

A 21. század egyik legnagyobb vulkánkitöréséről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!