Hárman meghaltak a vulkánkitörést követő szökőár miatt Tongán

2022. január 18. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalos nyilatkozatban közölte a tonga-szigeteki kormány, hogy két helyi (egy 65 éves nő és egy 49 éves férfi) és egy brit állampolgár, Angela Glover meghalt a csendes-óceáni vulkánkitörés következményeként kialakult szökőárban. Tonga fekszik a kitöréshez a legközelebb, 65 kilométerre, fő szigetét már másnap elérte a szökőár. Arról, hogy mekkora kár keletkezett, eddig nem lehetett tudni, mert sem telefonon, sem interneten nem tudtak kapcsolatba lépni a helyiekkel.

A kormány közleményéről a BBC azt írja, hogy a távolabbi szigetek közül néhány kisebbet különösen megviselt a szökőár: az egyiken az összes ház megsemmisült, egy másikon pedig mindössze csak kettő maradt meg.

A friss hírek szerint az internet ugyan megszűnt a szigeten, de néhány helyi telefonszolgáltatás még működik, és dolgoznak a kommunikációs csatornák helyreállításán. A Tongatapu-szigeten több tucat ház sérült meg, a legsúlyosabban érintett területeken folyamatosan zajlanak a kiürítések – állt a közleményben, ahogy az is, hogy a vulkáni hamu is károkat okozott, különösen a vízkészletben. Hogy a vízellátásban ne legyenek fennakadás, önkéntesek segítenek az odaérkező vízellátást szállító gépeknél. A tengeri szállítási útvonalak jelenleg is akadoznak, írták.

Az ENSZ próbál bejutni a szigetekre minél több segítővel, de a tongaiak tartanak attól, hogy eddig koronavírus-járványtól viszonylag mentes szigeteiken (az első esetet októberben azonosították) az idegenek belépésével elterjed a fertőzés. Mindenesetre az országba már megérkezett a Nemzetközi Vöröskereszt is, információik szerint 1200 háztartás megsegítésére elegendő készletük van – írta a BBC. A szervezet azonban arról számolt be, hogy 80 ezer embernek is szüksége lehet segítségre, ivóvízre és alapvető élelmiszerekre.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!