Telefonon és interneten is elérhetetlenné tette Tongát a 21. század legnagyobb vulkánkitörése

2022. január 18. – 06:16

Telefonon és interneten is elérhetetlenné tette Tongát a 21. század legnagyobb vulkánkitörése
Műholdfelvétel a Hunga-Tonga – Hunga-Haa'pai vulkánról egy héttel a kitörés előtt – Fotó: SATELLITE IMAGE ©2022 MAXAR TECHNOLOGIES / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Új-Zélandtól Kanadáig, Japántól Peruig cunamiveszélyre hívták fel a figyelmet a Csendes-óceánban történt vulkánkitörés után. A szombati kitörésről, amely a legnagyobb volt az elmúlt harminc évben, és még nem ért véget, ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

A legközelebbi lakott terület a kitöréstől 65 kilométerre fekvő Tonga volt, amelynek fő szigetét vasárnap már elérte a szökőár. A másfél méter magasan átcsapó óceán a 100 ezer lakosú sziget part menti részén károkat okozott, de halálos áldozatról nem tudni – írta a CNN.

Az egyetlen kapcsolatot a műholdas telefonok jelentik a helyszínen lévő nemzetközi segélyszervezetek révén, ám ezek is csak időlegesen használhatók a jelenlegi körülmények között.

A 800 kilométerre fekvő Fidzsi fővárosában, Suvában is betört a szárazföldre az óceán, a lakók egy részét magasabb fekvésű területre evakuálták. 7600 kilométerrel arrébb, a Csendes-óceán északnyugati részén fekvő Japánba is megérkezett a cunami, 2,7 méteres hullámokkal – írta a CNN.

Hogy a szökőár mekkora károkat okozott Tongán, azt egyelőre nem lehet tudni. Az első jelentések ugyan arról szóltak, hogy kisebb károkat okozott az előzetes sejtéseknél, de a kép nem teljes, mivel a szökőár elvágta a világtól az ország kommunikációs vonalait. Az ausztrál kormány egyik tagja szerint jelentős károkat okozott Tongán az épületekben és az utakban a szökőár, valamint a 20 kilométer magasra emelkedett hamufelhő, amely segélyszervezetek szerint időlegesen az ország vízkészleteit is ihatatlanná teheti.

Az országba már megérkezett a Nemzetközi Vöröskereszt is, információik szerint 1200 háztartás megsegítésére elegendő készletük van – írta a BBC. A szervezet azonban arról számolt be, hogy 80 ezer embernek is szüksége lehet segítségre, ivóvízre és alapvető élelmiszerekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!