Angela Merkel az ENSZ-től kapott állásajánlatot

2022. január 19. – 09:18

Angela Merkel az ENSZ-től kapott állásajánlatot
Angela Merkel és António Guterres a 2020-es líbiai békekonferencián – Fotó: John Macdougall / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ-hez közeli források szerint a szervezet főtitkára, António Guterres állást ajánlott a volt német kancellárnak, Angela Merkelnek – írja az MTI.

A dpa német hírügynökség értesülései szerint Guterres egy olyan tanácsadó testület élére kérte fel Merkelt, ami volt állam- és kormányfőkből állna. A források szerint Merkel még nem válaszolt az ajánlatra.

A tervezett testület olyan közérdekű területekkel foglalkozna és tenne megoldási javaslatokat, amelyek az egész emberiség javát szolgálják. Ilyen például az ózonréteg elvékonyodása vagy olyan nemzetközileg érvényes szabályozások, mint a repülésbiztonság vagy a világkereskedelem.

A Guterres által javasolt tanácsadói testület a főtitkár januárban kezdődött második mandátumának egyik legfontosabb reformprojektje.

A főtitkár szerint a koronavírus-járvány nagy hiányosságokat tárt fel a nemzetközi együttműködésben, Guterres korábban azt nyilatkozta, hogy mindenkit be kellene oltani, hogy a világ megszabaduljon a koronavírus-járványtól.

Angela Merkel 16 évnyi kancellárság után nem indult újra a szeptemberi németországi parlamenti választásokon, 2021 végén visszavonult a német politikától. Kancellári pályafutását ebben a cikkben foglaltuk össze.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!