Vádalkuról tárgyalhat a korrupcióval vádolt Netanjahu

2022. január 17. – 10:44

Másolás

Vágólapra másolva

Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök vádalkut tárgyal korrupciós ügyében – értesült az ABC News vasárnap egy, a tárgyalásokra rálátó forrástól.

A forrás szerint az alkut (amellyel Netanjahu lényegében elismerné bűnösségét) akár már ezen a héten aláírhatják. Ez évekre kizárhatja a politikust az izraeli közéletből, megnyitva az utat a Likud párton belüli harcnak a vezetői pozícióért. Bármilyen megállapodás megkímélné Netanjahut egy kínos és hosszadalmas pereskedéstől a politikai örökségét beárnyékoló ügyben.

Az esetleges vádalku kritikusai szerint ugyanakkor egy ilyen egyezség aláásná a jogállamiságot. Szombat este már tüntetés is szerveződött a kiszivárgott információk alapján a legfőbb ügyész háza elé.

„Az az ember, aki személyes indítékoktól hajtva azon munkálkodott, hogy lerombolja a demokráciába vetett közbizalmat, nem alkalmas alkukötésre” – tweetelte például Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter. Ezzel ara utalt, hogy Netanjahu a vád alá helyezése után megpróbálta hitelteleníteni a nyilvánosságban az izraeli igazságszolgáltatási rendszert, mondván, hogy az elfogult és boszorkányüldözést folytat ellene.

Netanjahu ellen három különböző ügyben csalás, hűtlen kezelés és kenőpénz elfogadása miatt folyik eljárás, a jelenleg ellenzékben tevékenykedő volt miniszterelnök tagadja a vádakat. Az ABC forrása arról beszélt, hogy a valószínűsíthetően a következő napokban bejelentett vádalku értelmében a vesztegetés és a csalás vádjait ejtenék, egy eljárást pedig teljesen megszüntetnének. Állítólag mérlegelik, hogy Netanjahut az alku értelmében közmunkára kötelezzék-e. A tárgyalásra rálátó személy azt mondta, szó van róla, hogy egy olyan vádpontban („erkölcsi megrontás”) is elismerje a bűnösségét a volt miniszterelnök, amelynek következtében hét évre eltilthatnák a közélettől. Az ABC azt írja, amennyiben megkötnék az alkut, nagyon valószínű, hogy valaki megtámadná azt a bíróságon.

Netanjahu ellen 2017-től több korrupciós ügyben folyt nyomozás, majd a bizonyítékok és tanúvallomások felhalmozásával a gyanú három ügyben is vádemelésig jutott. A jobboldali politikus uralmát Izraelben 12 év után váltotta le egy nyolcpárti szivárványkoalíció, amelyben együtt ülnek zsidó ultranacionalisták és arab iszlamisták. A poszt-Netanjahu-éra eddigi kormányzati fejleményeiről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!