Reuters: Az USA már vészforgatókönyvet tervez az európai gázsszállításról arra az esetre, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát

2022. január 15. – 16:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az USA kormánya több energiaipari vállalattal is tárgyalt, hogy kidolgozzanak egy vészforgatókönyvet arra az esetre, ha Oroszország lerohanja Ukrajnát és elkezdene akadozni az Európába érkező gáz – írja két, névtelenséget kérő kormányzati és két, névtelenséget kérő ipari forrásra hivatkozva a Reuters. A Biden-kormányzat aggodalmáról ebben a cikkben írtunk bővebben. Oroszország tagadja, hogy inváziót tervezne.

Az EU-ban használt gáz egyharmada Oroszországból érkezik, és ha kitör a háború, az amerikai szankciók megakaszthatják a gázellátást.

December óta sok országban hatalmasat ugrottak a gázárak, az Egyesült Királyságban már vészhelyzetként beszélnek az hiányról. A gázpiacot mozgató folyamatokról és a helyzet várható európai alakulásáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A Reuters két ipari forrása szerint a az amerikai kormány azt kérdezte a gázszolgáltatóktól, hogy ha esetleg elzárul az orosz gázcsap, honnan tudnának extra készleteket behúzni. A vállalatok erre a források szerint azt válaszolták, hogy világszerte szűkösek a gázkészletek, nem biztos, hogy tudnák pótolni az Orosz invázió esetén felmerülő kiesést.

Arra is rákérdeztek, hogy megtudnák-e növelni az exportjukat és hogy el tudják-e halasztani az esetleges javításokot a gázmezőknél, ha erre lenne szükség.

A Reuters küldött kérdést az USA kormányának és a legnagyobb gázvállalatoknak, de senki nem erősítette meg, hogy zajlottak-e ilyen tárgyalások. Az USA Nemzetbiztonsági Tanácsa annyit megerősített, hogy már dolgoznak terveken, hogy felkészüljenek ilyen eshetőségekre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!