Elengedték a rejtélyes alpesi ügyben őrizetbe vett férfit, kizárták, hogy ő gyilkolt volna

2022. január 14. – 07:03

Másolás

Vágólapra másolva

Vádemelés nélkül elengedték azt a férfit, akit a héten őrizetbe vettek az al-Hilli-család és Sylvain Mollier 2012-es meggyilkolásának ügyében, és kizárták, hogy ő lett volna a gyilkos, jelentették be a francia ügyészek az AFP szerint.

A férfi őrizetbe vétele után többen is abban bíztak, hogy közelebb kerülhet a tíz évvel ezelőtti, rejtélyes gyilkosság megoldása. Az ügyészek korábban annyit elárultak, hogy a férfi három hónappal ezelőtt tanúként vett részt a folyamatban, amikor megpróbálták rekonstruálni a történteket a helyszínen a Francia-Alpokban.

Az azóta megoldatlan eset során az iraki származású, de angol állampolgár Saad al-Hillit és családját gyakorlatilag kivégezték a Francia-Alpokban. A gyilkosságban meghalt a férfi felesége és édesanyja, illetve egy Sylvain Mollier nevű francia férfi, aki a közelben lakott.

A mészárlást túlélte a család két kislánya, egyikőjük, a négyéves Zeenát anyja szoknyája alatt találták meg a rendőrök, a hétéves Zainabot pedig súlyos sérülésekkel szállították a kórházba, miután a gyilkos fejbeverte a fegyverével. Ami a nyomozás szerint egy ritka, 7.65 mm-es Luger P06-os volt, amit csak 1909 és 1947 között gyártottak, és amiből annyi lövést adtak le a családra, hogy minimum kétszer újra kellett töltenie az elkövetőnek vagy elkövetőknek. Az eset ötödik évfordulóján itt írtunk egy hosszabb cikket róla az Indexen.

A rendőrség a mai napig nem biztos abban, hogy ki volt a támadás célpontja: az informatikában mérnökként dolgozó al-Hilli vagy Mollier, aki egy olyan cégnél dolgozott, ami atomerőműveknek szállított be fűtőtesteket. Egy ideig a családfő testvére volt a gyanúsított, máskor egy ismeretlen iraki férfira figyeltek fel a hatóságok, de mindkét szálat elengedték végül. A túlélő testvérpárt 2020-ban megint kihallgatta a rendőrség, és 2021-ben újra kivonultak helyszínelni a terepre.

Mielőtt a héten kihallgatott férfit csütörtökön elengedték volna, a Le Dauphiné Liberé helyi lap arról írt, hogy ő lehetett az a titokzatos motoros, akit szemtanúk a helyszín közelében láttak, azonban egyszer már tisztázták 2015-ben. Róla az derült ki, hogy siklóernyőzésből tartott hazafelé a gyilkosság idején. Az ügyészek nem erősítették meg, hogy ugyanarról a férfiról lett volna szó.

A héten őrizetbe vett férfi ügyvédje azonban annyit elárult, hogy az ügyfele érintettségét 2015-ben már tisztázták. Szerinte a férfi továbbra is állítja, hogy a gyilkosság idején a közelben volt, de soha nem találkozott az al-Hilli családdal.

Az ügyészek csütörtökön újra hangsúlyozták, hogy továbbra is próbálják megoldani a rejtélyt, és megtalálni az elkövetőt vagy elkövetőket. Az is kiderült, hogy három ember dolgozik folyamatosan az ügyön.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!