A 11 éve tartó szír polgárháború történetében először ítéltek el egy résztvevőt háborús bűnökért

2022. január 13. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy koblenzi bíróság Anwar Raslan szír férfit a 2011 óta tartó szíriai polgárháború elején elkövetett gyilkosságok, kínzások és egyéb kegyetlenségek miatt – írja a Spiegel. A tizenegy éve húzódó konfliktus során ez volt az első eset, hogy valakit emberiesség elleni bűncselekmények miatt ítélnek el.

A német bíróság megállapította, hogy a férfi korábban Damaszkuszban egy állami börtönben kihallgatóként négyezernél több ember megkínzásáért volt felelős és 27 embert gyilkoltatott meg. Felelősnek mondták ki továbbá illegális fogvatartásban, súlyos testi sértésben, nemi erőszakban és más bűncselekményekben is.

Raslan a háború kitörése után egy évvel, 2012-ben menekült el az országból, 2014-ben pedig legális vízummal Berlinben telepedett le a családjával. Később egy másik ügyben tanúként hallgatták ki, és a tárgyaláson kiderült részletek alapján 2019-ben tartóztatták le. Raslan tárgyalása 2020 áprilisában kezdődött, most nyolcvannál is több tanú kihallgatása alapján hoztak ítéletet.

A döntés nem csak azért érdekes, mert a tizenegy éve tartó polgárháborúban ez az első eset, hogy valakit bíróságon ítélnek el a tetteiért, de azért is, mert Raslant úgy ítélték el Németországban, hogy nem német állampolgár, és nem is az országban követte el a bűncselekményeket. Erre az ad lehetőséget, hogy bizonyos nemzetközi jogba ütköző bűnökért, és kiemelten az emberiesség elleni bűncselekményekért bárkit bármelyik országban számon kérhetnek. Ennek megfelelően járt el most a német bíróság.

A szíriai polgárháborúban 2011 óta körülbelül félmillióan haltak meg, tizenhárommillió ember pedig elmenekült korábbi lakhelyéről. Bár a konfliktus elején úgy nézett ki, a lázadók át tudják venni az ország vezetését, végül Bassár el-Aszad diktátor orosz és iráni segítséggel és vegyi fegyverek bevetésével vissza tudta foglalni az ország nagy részét.

A közel-keleti diktatúrák helyzetéről itt írtunk bővebben, a Szíriában élő fiatalokról pedig itt mutattunk be egy fotóriportot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!