Rekordot döntött tavaly a gyermekek szexuális zaklatása az interneten

2022. január 13. – 12:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt évben minden korábbinál nagyobb mennyiségben zaklattak gyermekeket szexuálisan az interneten – a The Internet Watch Foundation (IWF) friss beszámolója szerint. Az IWF 15 éve vizsgálja a gyermekek elleni szexuális visszaéléseket az interneten, felkutatja és eltávolítja az áldozatokról készült tartalmakat. Tavaly 361 000 esetben kaptak gyanús bűncselekményekről szóló bejelentést, ami a szervezet fennállása óta az eddigi legnagyobb szám.

A jelentésről a Sky News számolt be, mint írják, a visszaélések száma azért nőhetett meg, mert (különösen az iskolás korú) gyerekek egyre több időt töltenek online szülői felügyelet nélkül, ez pedig kiszolgáltatottá teszi őket a kiberbűnözők számára. A szervezet állítása szerint a tavalyi év adatai is bizonyítják, hogy a bűnözők „ipari mértékben” célozzák meg a fenti korosztályt.

Susie Hargreaves, az IWF vezérigazgatója szerint ezért létfontosságú, hogy a szülők több támogatást kapjanak abban, hogyan lehet kiszűrni az online veszély jeleit, hogyan lehet beszélni róla gyermekeikkel, és mit tehetnek, hogy megvédjék őket a visszaélésekkel szemben.

„Az online szexuális zaklatás gyakran a családi ház falain belül, a gyerekszobában történik, miközben a szülők egyáltalán nincsenek tudatában annak, hogy mit tesznek a gyermekeikkel.”.

A szervezet jelentése szerint a tavalyi évben megháromszorozódott azoknak az internetre feltöltött képeknek a száma, amit 7-10 éves gyerekek magukról készítettek. Ezek a képek rengeteg esetben kerülnek illetéktelen kezekbe, és terjedhetnek online az áldozatok tudta nélkül. A visszaélések egyik gyakori formája az is, amikor a webkamerán keresztül készítenek felvételeket a gyerekekről, és azokat osztják meg az interneten.

A szervezet hosszú ideje küzd az internet megtisztításáért, lenyomozza és eltávolítja a kiskorú áldozatokról készült tartalmakat. Mint jelentésükben írják, munkájuk mindaddig szélmalomharc marad, amíg az oktatás nem helyez sokkal nagyobb hangsúlyt arra, hogy a gyerekeket felkészítse az internet biztonságos használatára.

2021-ben a Csapda a neten című cseh dokumentumfilm mutatta be, milyen veszélyek leselkednek a fiatal lányokra az interneten. A három 12 évesnek kinéző, de felnőtt színésznő segítségével végzett kísérlet rávilágított arra, milyen tömegesen környékezik meg a szexuális ragadozók az internetező kislányokat, hogyan hálózzák be, fenyegetik meg, és használják ki őket. A film magyarországi forgalmazója korábban hiába szerette volna a finomított, oktatási segédanyagokkal is kibővített verziót minden általános iskolába ingyen eljuttatni, ehhez nem kapta meg a szükséges kormányzati támogatást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!