A kéretlen farokfotóknál is van kiakasztóbb ebben a filmben

Legfontosabb

2021. szeptember 14. – 06:57

frissítve

A kéretlen farokfotóknál is van kiakasztóbb ebben a filmben
Fotó: Hypermarket Film Ltd.

Másolás

Vágólapra másolva

2021-ben már valószínűleg nem sokakat lep meg, hogy szexuális ragadozók leselkednek a gyerekekre az interneten, de hogy milyen sokan vannak és mennyire pofátlanul elbizakodottak, az mellbe vágja az embert, ha megnézi a magyar mozikba most kerülő, Csapda a neten című cseh dokumentumfilmet. A 12 évesnek látszó színésznőkkel végrehajtott kísérlet annyi undorító kérdést, zsarolást, perverziót, hízelgést, hazudozást és fenyegetést hoz ki a fényre, hogy a film második felétől már a Skype jellegzetes hívásjelző csöngése is görcsbe ugrasztja a gyomrot.

Nem a világ legeredetibb ötlete gyereknek álcázott felnőttekkel pedofilokra vadászni, amivel a Csapda a neten készítői, a cseh dokumentumfilmes Vít Klusák és alkotótársa, Barbora Chalupová előálltak pár éve. Viszont a filmjüket, amit szeptember 16-tól vetítenek a magyar mozik, akkor is érdemes megnézni – a legjobb talán éhgyomorra –, ha az ember azt gondolja, hogy pontosan tudja, mire számíthat.

Kezdetnek létrehoztak egy tiszta alaphelyzetet világos szabályokkal, olyat, amibe nehéz belekötni. Talán az olyan elődök hibáiból tanultak, mint az amerikai, sokat bírált To Catch a Predator, Klusákék mindenesetre igyekeztek bebiztosítani magukat a kísérletük megtervezésekor, hogy később ne lehessen szándékos provokálással, manipulálással vádolni őket.

Először is kerestek három fiatal, de nagykorú (19, 21 és 23 évesek) színésznőt, akiket a külsejük alapján simán 12 éves kislánynak lehet nézni, és tettek róla, hogy a forgatás idejére a megjelenésükben nyoma se legyen semminek, amire rá lehetne fogni, hogy kihívó vagy szexualizálná őket. Sehol még csak egy kifestett szempilla, egy kivágott felső vagy egy rövid nadrág sincs: a lányok kapucnis pulcsiban, bő pólóban, állatos plüsspapucsban, kiskamaszos görnyedtséggel csoszognak a stúdióban felépített álgyerekszobákban rajzok, babaházak, tinikönyvek és játékmackók között.

Adtak nekik három telefont szelfizésre, három számítógépet, és létrehozták a nyilvános kamuprofiljaikat, megszórva a saját, ténylegesen 12 éves kori önmagukról készült fotóikkal. A kísérlet elsődleges terepének egy cseh csetoldalt választottak a filmesek. Alapszabály volt, hogy a lányok maguktól nem írnak rá senkire, csak válaszolnak. Nem próbálhattak flörtölni, csábítóan viselkedni, a nyíltan szexuális tartalmú kérdések alól igyekezniük kellett azzal az előre megbeszélt mondattal kitérni, hogy „nem tudom, szégyenlős vagyok”. És ami különösen fontos: újra meg újra emlékeztetniük kellett arra a másikat, akivel épp beszéltek, hogy ők csak 12 évesek.

Hypermarket Film Ltd.
Hypermarket Film Ltd.

Tíz forgatási nap anyagából állt össze a film – és anyag aztán lett bőven. Az egyik színésznőre a kamuprofil kilövésétől számított legelső öt percben tizenhatan írtak rá.

A forgatás végére 2458-nál állt meg a számláló: ennyien próbálták meg szexuális indíttatásból megkörnyékezni a 12 éves gyerekeknek hitt lányokat. A repertoárban voltak explicit farokfotók (émelyítő mennyiségben), maszturbálások, mocskos kérdések, vetkőzésért könyörgés, fenyegetőzés, zsarolás. A többség egyébként nem próbált kicsikarni személyes találkozást, nem utaztak arra, hogy előbb-utóbb fizikailag is hozzáférjenek a gyerekekhez, megelégedtek azzal, hogy a távolból használjanak fel 12 éveseket a kielégülésükhöz.

Ami ezekben a filmre vett netes interakciókban mindennél undorítóbb és gyomorforgatóbb, az az embertelenség, amivel ezek a felnőttek – és nem egy-két szörnyről, hanem százakról, ezrekről beszélünk – közelítenek a gyerekekhez, ahogy használati tárgyként kezelik és mélységesen lenézik őket. Ahogy egyszerűen nem vesznek tudomást nemcsak a sebezhetőségükről, de az emberi mivoltukról sem, ahogy nyeregben érzik magukat az olcsó hízelgésükkel, a tucatbókokkal, ahogy visszaélnek az áldozataik bizalmával, kapcsolódási igényével.

Olyan jelenetekben válik ez a szándékok közti szakadék fájdalmasan nyilvánvalóvá, mint amikor az egyik ragadozó nagy kegyesen megengedi, hogy a pólója levétele helyett inkább elzongorázzon neki a kislány egy Bach-darabot, vagy amikor a másik 12 éves megmutatja a nyusziját, de pontosan tudjuk, hogy abban a lepukkant lakásban valahol tőle messze a fenekét pásztázzák, ami láthatóvá válik a monitoron, miközben elmegy a kisállatért a szoba túlsó végébe. Amikor pedig a ragadozóknak úgy diktálja az érdekük, könnyedén cserélik le az alattomos hízelgést szidalmazásra, vagy vetnek be kőkemény érzelmi zsarolást, például bűntudatot próbálnak kelteni a gyerekekben azzal az ősi kamuval, hogy a kielégülés elmaradása törvényszerűen kegyetlen fájdalommal jár minden férfinál.

Szemek és fogak mindenhol

Erre rakódnak rá következő ragacsos rétegként a konkrétan Btk.-s dolgok: a hazudozás, nyomasztás útján kierőszakolt, gyerekpornónak minősülő és később zsarolásra használt fotók, a személyes találkozásokra szőtt tervekről már nem is beszélve.

A lányok monitorján feltűnő férfiakat a filmesek személyiségi jogi okokból úgy mutatják, hogy elmossák a vonásaikat, de a szemüket és a szájukat meghagyják élesnek, így megszületik valamiféle bizarr Piroska és a farkas utánérzés a ravaszul villanó szemekből és a mohó vigyorokból.

A film nagyjából felére eljut odáig az ember, miközben nézi az egyszerre gusztustalan, siralmas és félelmetes hadjáratot a gyerekek ellen, hogy görcsbe rándul a gyomra a Skype jellegzetes hívásjelző csöngetését hallva – már megint milyen szörny lehet az, és megint mit akar.

A ragadozók a külsőségeket nézve egyébként változatosak. Elég nagy a merítés például életkor szerint: a húszas évei elején járó fiatal és hatvan pluszos is sétált bele a filmesek csapdájába. A film egy olyan jelenetében, ami után a forgatócsoport több tagja kínjában elneveti magát, egy ilyen hatvanas nagyapa épp az unokáira vonatkozó kérdésre válaszol, miközben gyanúsan jár a keze, és a színésznő-kislány kérdésére, hogy mit csinál, mosolyogva rávágja, hogy semmi-semmi, csak fényesít valamit.

Nők is fennakadtak

Akadtak egyébként a ragadozók között elvétve (úgy harmincan a közel kétezer-ötszázból) nők is. A filmben egyetlenegyet látunk közülük: ő egy férfi oldalán hármas szexre próbált rávenni egy kislányt, élőben, szemtől szemben.

Miközben nézzük a Csapda a neten-t, óhatatlanul is jelentkezik bennünk egy erős vágyódás aziránt, hogy a dolgok valahogy a helyükre kerüljenek, valaki tegyen most már igazságot, álljon vissza a világ normális rendje, ahol nem lehet ilyeneket büntetlenül megcsinálni.

Erre az igényre felelve a filmbe kerültek is halvány elégtételt adó jelenetek, mint amikor a kávézóban egy arra sündörgő kiskutya levizeli a ragadozó kabátját, vagy ahogy rémülten iszkolnak – az egyikük még a székét is feldönti nagy sietségében –, amint egy megrendezett telefonhívással rájuk ijesztenek, hogy mindjárt ott terem a lányok apja. Vagy amikor az egyik színésznő képen önti rózsaszín limonádéval az egyik legnagyobb szemétládát, aki kutyás pornót küldött neki, és az első adandó alkalommal kíméletlenül zsarolni kezdte.

Hypermarket Film Ltd.
Hypermarket Film Ltd.

Megpróbáltam utánanézni a cseh sajtóban, hogy utólag azért lettek-e ennél komolyabb következmények is, ha már egyszer a forgatást segítette – szexológuson, pszichológuson és jogászon kívül – egy bűnügyi nyomozó is, az anyagokat pedig átadták a rendőrségnek. Szóval mi lett azokkal a férfiakkal, akiket a filmesek lebuktattak? Nos, indult jó pár eljárás, többségében olyan emberek ellen, akik korábban nem kerültek a rendőrség látókörébe, tehát büntetlen előéletűek voltak. Ezek egy része elhalt, több ügyben felfüggesztették a nyomozást.

Egyet küldtek végül csak börtönbe

A film csehországi bemutatója után feladta magát az egyik figura, akinek a filmben az arcát nem látjuk, csak a batmanes pólóját, meg hogy szinte azonnal maszturbálni kezd az asztal alatt, ahogy beszélgetni kezd az általa 12 évesnek hitt lánnyal. Ő állítólag a bemutató idején éppen arra készült, hogy nemsokára apa lesz, és tiszta helyzetet akart teremteni az életében, még mielőtt a gyerek megszületik, ezért jelentkezett önként a rendőröknél. Az ő ügyének például elterelés lett a vége.

Aztán voltak páran, akik felfüggesztett szabadságvesztést kaptak. Például az a 25 éves férfi, aki arról kérdezgette a becserkészett kislányt, hogy próbálta-e már az orális szexet, meg hogy szőrtelen-e odalent. Őt a bíróságon azzal próbálta védeni az ügyvédje, hogy gyengék az értelmi képességei, ezért fel sem fogta igazán, hogy helytelen, amit művel. A felfüggesztett mellett tréningre kötelezték és elkobozták a mobilját.

De tíz hónap felfüggesztett lett a vége annál a Marek V. nevű embernél is, aki nem állt meg ott, hogy fotókat küldözgessen a péniszéről, hanem személyes találkozóig is elmerészkedett, ahol aztán azt ecsetelte a 12 évesnek gondolt színésznőnek, hogyan fognak majd – kezdetnek – közösen zuhanyozni a motelszobában.

Letöltendő börtönbüntetésre egyetlen férfit ítéltek a horogra akadtak közül, egy bizonyos Martin K.-t, aki mindhárom színésznőt megkörnyékezte, a saját magáról készült pornográf fotókon kívül gyerekpornót is küldött, és vetkőzésről győzködte a lányokat.

Ezt az embert a produkció sminkese véletlenül ismerte és felismerte, sőt, az is eszébe jutott róla, hogy amúgy gyerekprogramok, táborok szervezésével foglalkozik.

Martin K. volt az is, akit a filmesek megpróbáltak szembesíteni a tetteivel kamerák előtt, ő pedig tagadta, hogy mákszemnyi felelősség is terhelné. Sőt, volt képe az általa megkörnyékezett lányok szüleit hibáztatni, amiért nem nevelték meg őket rendesen. Erről az emberről az is kiderült utólag, hogy korábban már volt büntetve, amiért földrajztanárként molesztált egy 14 éves kislányt. Végül több száz, gyerekekről készült meztelen kép birtoklását ismerte el.

Martin K. egyébként a bíróság előtt is úgy viselkedett, mintha ő lenne az áldozat, elpanaszolta, hogy hamis profilokkal megtévesztették, lejáratták a világ előtt, a családja, a barátai elfordultak tőle. Azt állította, hogy már a házát is alig meri elhagyni. Na, ő kapott végül a film nyomán két év letöltendőt, de még ez az idén tavasszal meghozott ítélet sem jogerős, mert fellebbezett ellene ő is meg az ügyész is, az utóbbi nyilván súlyosbításért.

Hypermarket Film Ltd.
Hypermarket Film Ltd.

A filmet, ami a cseh moziforgalmazás történetének legnagyobb nézettségű dokumentumfilmje volt, Magyarországon először a Budapest International Documentary Festival 2021 (BIDF) versenyprogramjában mutatták be. Szeptember 16-tól lehet megnézni a mozikban. A teljes változat korhatáros, 18 év felüliek ülhetnek be rá.

Ennyien vannak?

Készült a filmből egy rövidített, 12 éven felülieknek szóló verzió is oktatási célokra. Ebben a színésznők időnként a kamerába beszélve kifejezetten megszólítják a gyerek nézőket, tanácsokat adnak, mit nem szabad és mit javasolt tenni azért, hogy biztonságban legyenek az interneten. Vagy éppen, hogy mit érdemes csinálni, ha beleakadnak egy olyan alakba, mint amilyenek a filmben szerepelnek. (Védekezési tanácsokat magyarul az interneten például itt és itt lehet találni.)

Ezt a verziót a BIDF fesztivál ideje alatt sok magyar gimnazistának levetítették már, és most szeptemberben újra megnézhetik magyar gyerekek: az első kétszáz jelentkező általános iskolában ingyen juthat el az oktatási változat a célközönséghez. Konferenciákat is szerveznek a filmhez kapcsolódóan pedagógusok számára gyermekvédelmi szakemberek, kriminológusok, pszichológusok és jogászok bevonásával.

A filmben idézett statisztikák szerint a cseh tizenévesek 60 százaléka használja szülői korlátozás nélkül az internetet, a felük szokott csetelni idegenekkel, és 41 százalékuknak küldött már ilyen idegen pornográf képet. A Hintalovon Alapítvány legutóbbi országjelentésében összegyűjtöttek magyar adatokat is a témában:

  • A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság megbízásából készített, 2017-es kutatás szerint a megkérdezett 11–16 éves magyar gyerekek 2 százaléka látott olyan szexuális jellegű tartalmat, ami miatt kényelmetlenül érezte magát.
  • 9 százalékkal fordult elő az, hogy valaki, akit nem ismer, kapcsolatba lépett vele az interneten azzal a céllal, hogy a barátja legyen.
  • 3 százalék tapasztalta, hogy valaki vele egyidősnek adta ki magát, és megpróbált vele megismerkedni, vagy becsapni őt.
  • A BeSocial 2019-es, Magyar Tinik a Neten elnevezésű kutatása azt hozta ki, hogy a válaszadó 9000, 18 év alatti tizenéves 39 százalékától kértek már erotikus fotót csetbeszélgetésben. A 14 év alattiaknál ez az arány 33 százalék volt. Az összes megkérdezett 7 százaléka teljesítette is a kérést.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!