Gyűlöletet szít a magyar gyermekvédelmi népszavazás az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint

2022. január 13. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

„Mélységesen sajnálatos, hogy a magyar kormány az országgyűlési választásokkal azonos napra tűzte ki a gyermekeknek a szexuális irányultság és nemi identitás kérdéseivel kapcsolatos információkhoz való hozzáféréséről szóló népszavazást” – közölte az Európa Tanács emberi jogi biztosa. Dunja Mijatović szerint a magyar kormánynak fel kell hagynia az LMBTI-személyek emberi jogainak tárgyiasításával és gyengítésével.

A biztos közleményében azt írja: kiábrándító, hogy elfogadták a törvény módosításait, amelyek szerinte tévesen hozzák összefüggésbe a homoszexualitást a pedofíliával.

„Aggódom amiatt, hogy a javasolt népszavazás erősíteni fogja a sztereotípiákat, előítéleteket és a gyűlöletet az LMBTI-személyekkel szemben, és ezért erősen negatív hatással lesz jogaikra, biztonságukra és jólétükre azáltal, hogy kétértelmű és félrevezető kérdéseket tesz fel a népszavazáson” – írta Dunja Mijatović.

A magyar Alkotmánybíróság egyhangú határozatában múlt héten helybenhagyta a népszavazást kiíró országgyűlési határozatot, a megsemmisítését kérő beadványokat elutasította.

Orbán Viktor szerint a népszavazásra azért van szükség, mert „Brüsszel az oktatási törvény és a gyermekvédelmi szabályok módosítását követeli. Sérelmezik, hogy nálunk nem lehetséges az, ami Nyugat-Európában már állandósult”. A kérdések értelmét külön cikkben próbáltuk megfejteni, ezt itt olvashatja el.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!