Elpusztult a világ legsikeresebb bombakereső patkánya

2022. január 11. – 14:09

Elpusztult a világ legsikeresebb bombakereső patkánya
Fotó: Handout /PDSA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ötéves pályafutása alatt több mint száz bombát és más robbanóanyagot szimatolt ki Kambodzsában Magawa, a bombakereső patkány. Ezzel ő volt a legsikeresebb patkány, akit a belga Apopo nevű nonprofit szervezet bombák keresésére képzett ki. Tavalyi nyugdíjazása után, nyolcéves korában pusztult el a rágcsáló – írja a BBC.

Magawa Tanzániában született, és egyéves kiképzésen esett át, mielőtt Kambodzsába szállították, hogy megkezdje karrierjét. A délkelet-ázsiai országban becslések szerint hatmillió taposóakna található.

A robbanóanyagban lévő vegyi vegyület felderítésére kiképzett Magawa több mint 141 ezer négyzetméternyi területet (nagyjából 20 focipálya) tisztított meg.

Az 1,2 kg-os állatka alig húsz perc alatt képes volt átkutatni egy teniszpálya méretű mezőt, ez a fémdetektoros embereknek napokba telne.

Hősiességéért 2020-ban aranyérmet kapott, amit az állatok György-keresztjének szoktak emlegetni. Ő volt az első patkány, aki a szervezet 77 éves történetében megkapta ezt a kitüntetést.

A patkány tavaly júniusban vonult nyugdíjba. A szervezet közleménye szerint Magawa még nyolcévesen is jó egészségnek örvendett, és a múlt hét nagy részében is a szokásos lelkesedésével játszott. Hétvégére azonban lelassult, többet aludt, az utolsó napokban pedig már nem fogadta el az ételt, és békében elaludt.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom