Szükségállapotot hirdettek Kazahsztánban, bevetik a katonaságot

2022. január 5. – 17:25

Szükségállapotot hirdettek Kazahsztánban, bevetik a katonaságot
Fotó: EyePress News / EyePress via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: Az egész ország területére kiterjesztették a rendkívüli állapotot, miután Almati terület székhelyén, Taldikorganban a tüntetők ledöntötték a korábbi elnök, Nurszultan Nazarbajev 2016-ban felállított szobrát – jelentette a KazTag hírportál. Az ország legnagyobb városában, Almatiban amelynek repülőterét szerda este elfoglalták a tüntetők, több tucatnyi tiltakozó behatolt a kazah Nemzetbiztonsági Bizottság (KGB) helyi központjába, és elfoglalta az épületet. Tokajev elnök később bejelentette, hogy visszafoglalták a repteret, és bevetik a hadsereget, hogy helyreállítsák a rendet. A belügyminisztérium szerint nyolc áldozata van a tüntetéssorozatoknak, ők a minisztérium állítása szerint a rendvédelmi szervekhez tartoztak. Emellett több mint háromszáz sérültről számoltak be.

Korábban írtuk: Kazahsztán szerdán szükségállapotot rendelt el a fővárosban és az ország legnagyobb városában, Almatiban, éjszakai kijárási tilalommal és a közlekedés korlátozásával a két városban és a környékén, miután a tüntetők megrohamozták és felgyújtották a középületeket a súlyos zavargások során, közölte a Reuters.

A tüntetők elfoglalták Kazahsztán legnagyobb városa, Almati repülőterét – közölte egy nevének elhallgatását kérő illetékes a brit hírügynökséggel. Valamennyi, Almatiból induló és oda érkező járatot átmenetileg töröltek, írja az MTI.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szerdán bejelentette, hogy átvette az ország nemzetbiztonsági tanácsának vezetését, és megígérte, hogy a lehető legnagyobb szigorral lépnek fel a közép-ázsiai köztársaságban több mint egy évtizede legsúlyosabb zavargások visszaszorítására. A nemzetbiztonsági tanács élén korábban a befolyásos Nurszultan Nazarbajev, az országot 1991-es függetlenné válásától 2019-ig elnökként irányító volt szovjet kommunista kazah pártfőtitkár állt.

Fotó: Vladimir Tretyakov / AP / MTI
Fotó: Vladimir Tretyakov / AP / MTI

A televízióban mondott beszédében Tokajev közölte, hogy a rendvédelmi erők tagjai között vannak sebesültek.

„Bűnöző csoportok verik a katonáinkat, megalázzák őket, meztelenül vonszolják az utcákon, erőszakoskodnak a nőkkel és fosztogatják az üzleteket”

– mondta az elnök, aki bejelentette, hogy nem hagyja el az országot és a fővárosban, Nur-Szultanban marad.

Kanat Tajmerdenov almati kormányzó szerint a zavargások során több mint 120 járművet – közöttük 33 rendőrautót, tűzoltó járműveket és mentőket – gyújtottak fel, több mint 120 boltot, 130 kávéházat és éttermet, valamint mintegy száz irodát fosztottak ki. Több mint 500 embert bántalmaztak, közöttük 130 nőt és idős embert. A nap második felében elérhetetlenek voltak a hírportálok, a Netblocks netfigyelő szervezet szerint országszerte blokkolták az internet-hozzáférést.


A kazahsztáni tiltakozások Zsanaozenben kezdődtek vasárnap, miután az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját, és emiatt jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz (LPG) ára. A zavargások átterjedtek az ország több városára, köztük Almatira és vidéki településekre is. A tüntetők azt követelik, hogy a gáz árát a felére, a tavalyival megegyező mértékűre, literenként 120 tengére (89 forint) csökkentsék.

A kazah elnök kedd este rendkívüli állapotot hirdetett ki a tömegtüntetések által legerősebben érintett nyugati Mangisztau megyében és Almati városában. Ez a tervek szerint két hétig tart majd.

Szerdára lemondott Aszkar Mamin kazah kormányfő, amit Kaszim-Zsomart Tokajev elnök elfogadott. A kormány lemondása úgy tűnik, nem nyugtatta meg a kedélyeket, szerdán napközben ugyanis botokkal és fémrudakkal felfegyverkezett tüntetők megrohamozták Almati polgármesteri hivatalát, és behatoltak az épületbe. A rendőrség könnygázgránátokkal igyekezett útján állni a mintegy ezer embernek, akik áttörték a biztonsági erők kordonját.

Párbeszédet szorgalmazott szerdán Oroszország is hangsúlyozva, hogy Kazahsztán meg tudja oldani egyedül a problémáit, és fontos, hogy senki ne avatkozzon be.

„Figyelemmel kísérjük a szomszédos baráti országban zajló történéseket” – olvasható az orosz külügyminisztérium szerdai közleményében. „Minden probléma békés, jogszerű, alkotmányos és párbeszéddel történő megoldását támogatjuk, nem pedig az utcai zavargásokat és a törvénysértéseket” – olvasható a közleményben. Kazahsztán nem kérte Oroszország segítségét a kormány lemondását kiváltó tüntetések kezeléséhez.

A Kazahsztánban zajló zavargások okán az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője szerdai közleményében felelősségteljes cselekvésre és önmérsékletre szólított fel minden felet, hangsúlyozva: fontos tartózkodni az erőszak fokozódásához vezethető cselekedetektől. Kiemelték, hogy az EU elismeri a jogot a békés tüntetéshez, de elvárja, hogy a megmozdulások mindvégig erőszakmentesek maradjanak. A közlemény szerint az Európai Unió felszólította az illetékes kazah hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a jogot a tiltakozáshoz, és az arányosság elvét betartva lépjenek fel a biztonsági érdekek védelmében.

Az MTI beszámolója szerint az ENSZ aggodalommal figyeli a helyzetet és párbeszédre szólítja fel a feleket, kiemelve, hogy az országban tartózkodó ENSZ-képviselet személyzete nincs veszélyben. A Fehér Ház nyugalomra és önmegtartóztatásra intette mindkét oldalt, kiemelve, hogy szerintük hamisak azok az orosz vádak, amik szerint az Egyesült Államok szítja az ellentéteket. Vlagyimir Putyin időközben tárgyalt is a kazah elnökkel, az orosz külügyminisztérium pedig arra kérte az országban tartózkodó orosz állampolgárokat, hogy kerüljék a csoportosulásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!