Súlyos élelmiszerhiány a lezárt kínai városban, a helyiek már Nintendót cserélnek káposztára

2022. január 4. – 16:25

Másolás

Vágólapra másolva

13 napja élnek lezárás alatt a 13 milliós Hszian lakói: a közép-kínai várost nyugati szemmel minimális fertőzésszám miatt zárták le, hogy a kínai „nulla Covid” politikának megfelelően teljesen megtisztítsák a koronavírustól. A lakók nem hagyhatják el a lakásaikat sem, az ígért ingyenes állami ellátás azonban akadozik. Többen már a műszaki cikkeket és más javaikat próbálják élelmiszerre cserélni.

Van, aki cigarettát cserél kínai kelre, más mosogatószert próbál almára, egészségügyi betétet zöldségre, és olyan is van, aki a Nintendóját barterezné instant tészta és gőzölt gombóc ellenében. A BBC híradása szerint a kínai közösségi média, a Weibo tele van a hsziani ellátási problémákról beszámoló posztokkal.

A Magyarországnál népesebb, 13 milliós nagyvárost december 22-én zárták le a hatóságok, miután a megelőző három hétben összesen 1200 koronavírusos esetet találtak. Ez a mi mércénkkel semmi (Magyarországon ma egyetlen nap alatt kétszer ennyi a regisztrált fertőzött), Kína azonban továbbra is a „dinamikus nulla Covid” politikát követi. Ennek lényege, hogy a világ többi országában nagyjából elfogadott, a járvánnyal való kényszerű együttélés helyett drákói eszközökkel igyekeznek hermetikusan elzárni és kiirtani a vírust – ennek extrém példája, hogy Jucsout (ez egy 1,2 milliós város) most három tünetmentes fertőzött miatt zárták le az éjszaka.

A kínai zéró Covid megközelítés idáig nagyon hatékony volt az esetszámokat tekintve, az utóbbi időben azonban az omikron terjedésével többen jósolják azt, hogy Kínának nagyon nehéz lesz továbbra is ragaszkodnia hozzá: a tömeges fertőzések és korai fertőzőképesség miatt az új variáns új megközelítését igényelheti. Kína egyelőre nem mutatja jelét változtatási szándéknak, februárban ráadásul jön előbb a holdújév, amikor az ország fele felkerekedik, majd pedig a pekingi olimpia, aminek a zavartalan lebonyolítása presztízskérdés is.

Hszianban a hatósági közlés szerint még nem az omikron terjed (abból egyelőre csak pár esetet regisztráltak), hanem a delta variáns. Válaszképpen előbb kívülről zárták le a várost, és a lakókat korlátozták a mozgásukban, majd szilveszter előtt teljesen megtiltották a többségnek, hogy elhagyja a lakását. Korábban legalább egy valaki lemehetett kétnaponta bevásárolni, de most már ez sem lehetséges, helyette az állam biztosít ingyenes ellátást, és szállítja ki a háztartásokba az alapvető élelmiszereket. Elvileg, a gyakorlatban ugyanis hivatalosan is elismerték, hogy gondok vannak a tömeges ellátáshoz szükséges logisztikával, amit a hatóságok egyrészt a kevés sofőr, másrészt a kevés önkéntes számlájára írnak – utóbbiaknak a ház elől kellene a lakások küszöbéig eljuttatni a javakat.

Hivatalosan így sincs nagy gond, mindenki hozzájut legalább három-négy napnyi ellátmányhoz. Ennek azonban ellentmondanak a közösségi médiában terjedő, és a nyugati sajtóban felkapott információk és panaszok. Ezek alapján több kerületben nincs egyelőre kiszámítható ellátás, ezért többen már kütyüket, háztartási és higiéniai cikkeket próbálnak a házukban alap élelmiszerekre cserélni, mert egyszerűen kifogytak az otthoni készletekből, a házhoz szállítás pedig nem érkezik. Ezen a videón a férfi azért ordibál a rendőrökkel, mert éhezik a családja, már nincs mit adnia a gyerekeknek:

Az angol nyelvű kínai propagandalap, a Global Times ugyanakkor azt hangsúlyozza, hogy az intézkedéseknek már látszik az eredménye: a napi esetszámok Hszianban már elkezdtek csökkenni, az új megbetegedések többsége már csak központi karanténintézményhez, mint iskolai kollégiumokhoz kötődik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!