Árminimumot vezettek be az alkoholos italokra Írországban

2022. január 4. – 14:19

Másolás

Vágólapra másolva

Életbe lépett az ír kormány által kezdeményezett törvény, amellyel hatósági árminimumot vezetnek be az alkoholos italokra – írja a BBC. Az új jogszabály az italboltokra, a boltokra és a szupermarketekre is vonatkozik, ezért sok kereskedő attól tart, hogy amennyiben Észak-Írországban nem hoznak hasonló szabályozást, akkor akkor „alkoholturizmus” fog kialakulni a két ország közt az olcsóbb szeszért.

Az új szabályozás értelmében, Írországban egy üveg borért nem lehet kevesebbet elkérni 7 euró 40 centnél (nagyjából 2700 forint), egy doboz sör esetében 1 euró 70 centes árat határoztak meg (körülbelül 620 forint).

A töményebb italok esetében, amelyek 40 százaléknál magasabb alkoholszázalékkal rendelkeznek, 20 euró 70 centet (7500 forint) határoztak meg. Mivel Írországról beszélünk a whiskeynek külön árhatárt hoztak:

egy 700 milliliteres üveget nem lehet 22 eurónál (8000 forint) olcsóbban értékesíteni.

Az ír kormány a minimális ár bevezetését „létfontosságú közegészségügyi intézkedésnek” nevezte, aminek az a célja, hogy megváltoztassa az alkohollal kapcsolatos, veszélyes viselkedési mintákat és a mértéktelen alkoholfogyasztást is ezzel szeretnék megakadályozni.

A cikk által idézett alkoholfüggőséggel foglalkozó szervezet, a Northlands Centre vezetője azt nyilatkozta, hogy

a minimumárat az egész szigeten be kellene vezetni.

Tommy Canning felszólította Észak-Írország vezetését, hogy vegyenek fontolóra egy hasonló szabályozást. „Ha a határ egyik oldalán előkerülnek az egészséggel kapcsolatos döntésék, akkor annak a határ másik felén is foglalkozni kell a következményeivel” – nyilatkozta a BBC Radio-nak.

Írország a világ országai közt alkoholfogyasztás szempontjából előkelő helyen áll. A statisztikák szerint 2020-ban fejenként 10,07 liter tiszta alkoholt fogyasztott el egy átlag ír állampolgár. Ez csaknem megfeleltethető 116 üveg borral vagy 210 liter sörrel. Ráadásul a 2020-as adat csak kis mértékben, 6,6 százalékkal csökkent az előző évihez képest, ami azért is jelentőségteljes, mert abban az évben a korlátozások miatt az éttermek és a bárok nagyon sokat voltak zárva.

Érdekesség, hogy a járvány alatt Magyarországon sem volt megfigyelhető csökkenés az alkoholfogyasztás mértékében, sőt voltak időszakok mikor növekedés volt jellemző.

Skócia 2018-ban vezetett be hasonló minimumárat, a következő évben az alkoholfogyasztás mértéke két évtizede nem látott mértékben csökkent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!